Logo
Vytlačiť túto stránku

Tatranské drevo aj do Česka a Poľska

V TANAP-e sa vo veľkom píli a odváža kalamitné drevo po víchrici Žofia z 15. mája. Lesníci požiadali aj o výnimku na prejazd kamiónov do Poľska cez tatranský horský priechod v smere od Ždiaru.

Tatranské drevo pôjde na slovenský, český a poľský trh. Odhadujú, že zaň dostanú 2-3 milióny eur.
   Nad Vyšnými Hágmi lesníci doteraz odpratali 3000 kubíkov kalamitného dreva. Ako potvrdil vedúci lesného obvodu Maroš Petrík, od tohto týždňa sa ich výkon zdvojnásobí.
   Maroš PETRÍK, vedúci lesného obvodu Vyšné Hágy:
   "Prišiel ďalší harvestor, čo zvýši ťažbu minimálne o 100 kubíkov denne."
  
   Len z oblasti Vyšných Hágov odpracú lesníci celkom 32.000 m3 popadaných stromov. Drevo je už predané na pni. To znamená, že firmy si ho spracovávajú a odvážajú vo vlastnej réžii. Guľatina skončí na slovenskom, českom a poľskom trhu. Tatranský hraničný priechod do Poľska cez Ždiar a Tatranskú Javorinu je ale pre kamióny s drevom uzavretý. Obchádzka vedie cez stovky kilometrov vzdialenú Oravu či Svidník.
   Pavol FABIÁN, námestník Štátnych lesov TANAP-u:
   "Budeme žiadať o výnimku možno na 3-4 mesiace, aby bolo možné prevážať túto drevnú hmotu."
  
   Z dostupných lokalít Tatranského národného parku chcú lesníci odpratať kalamitu do zimy. Čím skôr sa ju podarí spracovať, tým bude väčšia kvalita dreva i zisk z dreva.

  
   Víchrica Žofia v rámci Tatranského národného parku najviac vyčíňala v oblasti Vyšných Hágov, Podbanského a na Orave. Bilancia na území Štátnych lesov je 156.000 pováľaných stromov. Škody vyčíslili na 400.000 eur.

(Zdroj: Regina, 9.6.2014)

Prečítané: 1277
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.