Logo
Vytlačiť túto stránku

Tatry aj na kúrenie

Zlodeji dreva spôsobili v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku na území, ktoré spravujú Štátne lesy TANAP-u, vlani škody za 25 500 eur.

   Páchateľmi sú najčastejšie obyvatelia podtatranských rómskych osád, povedala hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Lenka Burdová.
   Kusy haluziny alebo celé kmene ešte zelených stromov, narúbané a poštiepané na kúsky, vynášajú z lesných porastov najmä v ochranných obvodoch Smokovce a Tatranské Matliare. Trikrát pri krádeži dreva prichytili lesníci zlodejov aj v Červenom Kláštore. Lesníci počas roka zaznamenali 63 krádeží dreva, pričom väčšinou išlo o rozkrádanie haluziny.
   Výnimkou však neboli ani krádeže dreva vo väčšom rozsahu od 1,5 až do 120 metrov kubických. Najväčší takýto prípad zaznamenali lesníci v Tatranských Matliaroch, kde zmizlo 120 metrov kubických dreva za viac ako 23 000 eur.
   Podľa Burdovej aj v tomto prípade mizlo drevo postupne. Pod Tatranskými Matliarmi sú najbližšie osady Stráne pod Tatrami a Rakúsy.
   Najviac prípadov krádeží dreva registrujú lesníci v zimnom období, keď sa zvyšuje dopyt po palivovom dreve.
   Vlani Štátne lesy TANAP-u nezaznamenali krádež, pri ktorej by zlodeji použili na odvoz väčšieho množstva dreva nákladné auto.

(Zdroj: Korzár, 22.1.2014)

Prečítané: 1333
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.