Logo
Vytlačiť túto stránku

Chcú meniť pozemky

Vedenie spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR), ktorá prevádzkuje lyžiarske strediská v Nízkych a Vysokých Tatrách, chce meniť pozemky so štátom.

Spoločnosť kúpila pred rokmi parcely s najvyšším stupňom ochrany, na ktorých nie je možné pokračovať v budovaní turizmu. O výmene pozemkov sa diskutuje už od roku 2008, keď TMR požiadala rezort životného prostredia o vydanie súhlasu so zámenou pôdy.
   TMR ponúka štátu vymeniť svojich 320 hektárov v Starom Smokovci, ocenených na 470–tisíc eur, za 320 hektárov v Tatranskej Lomnici v hodnote 400–tisíc eur. Ako druhé ponúkla hospodársky les v Medzeve s výmerou 366 hektárov za 2,7 milióna eur za pozemky na Chopku s veľkosťou takisto 366 hektárov v hodnote 1,3 milióna eur. Pozemky, ktoré vlastní spoločnosť TMR a chce ich zameniť, kúpila od urbárskej spoločnosti s cieľom, že neskôr ich vymení za menej chránenú pôdu. Pozemky, ktoré by firma chcela prevziať do súkromného vlastníctva a dnes na nich premáva lanovky, patria štátu.
   „Ročný nájom, ktorý platíme za ich užívanie, je rádovo do 30–tisíc eur,“ približuje Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva TMR. Za zámenu pozemkov by rezort pôdohospodárstva, pod ktorý v súčasnosti spadá táto problematika, dostal finančnú kompenzáciu vo výške troch ročných nájmov. „Zároveň by sme štátu darovali ďalších 70 hektárov v 5. stupni ochrany v oblasti Slavkovského štítu ako kompenzáciu za pozemky na Chopku,“ doplnil Roman Weck, jeden z akcionárov TMR.

(Zdroj: PRAVDA, 21.5.2013) 

Prečítané: 876
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.