Logo
Vytlačiť túto stránku

Eurá proti invázii

Štátne lesy získali európske peniaze na obnovu pôvodných porastov v Štiavnických vrchoch a na Krupinskej planine. V posledných rokoch sa im tam totiž rozmohli nechcené invázne dreviny. 

Štátne lesy trápi už niekoľko rokov v Štiavnických vrchoch a na Krupinskej planine premnožený agát, pajaseň či pohankovec japonský, ktoré sa rozmnožili v takej miere, že pôvodné druhy sa už nedokážu sami obnovovať prirodzenou cestou. Počas nasledujúcich dvoch rokov chcú lesníci v okresoch Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš a Levice zlikvidovať nechcené invázne dreviny a nahradiť ich pôvodnými dubmi a bukmi, čím získajú stabilnejší a kvalitnejší les. Na projekt získali vyše 400 tis. eur z eurofondov.

 

Vlastimil Rezek, hovorca Štátnych lesov: "Problém je v tom, že v r. 1999 bola veľká kalamita, vietor vyvrátil veľkú časť stromov. Potom bolo pomerne slušné prirodzené zmladenie, ale zver urobila také škody v týchto mladých podrastoch, že sú úplne zničené, začali nám rásť v týchto lokalitách invázne dreviny. Agát nerobí dobrotu, lebo kde rastie agát, žiadna iná drevina rásť nechce."

 

 Približne rovnakú sumu, teda ďalších 400-tisíc dostali aj maďarskí lesníci, ktorí majú obdobný problém.

 

Problémy s nepôvodnými drevinami majú na našom území aj Mestské lesy. Ako nám povedal riaditeľ Mestských lesov Banská Štiavnica Jaroslav Dudík, oni si ich našťastie vedia nateraz vyriešiť z vlastných zdrojov. Krupinské Mestské lesy dokonca problém s premnoženým inváznym agátom podľa riaditeľa Miroslava Hraška ani nemajú. Miroslav Hraško: "V lokalite Mestských lesov Krupina sa nachádzajú pôvodné dreviny v zastúpení buk, dub. Agátové porasty, ktoré sú tu, sú v minimálnom množstve, takže my v podstate tento problém z našej strany ani vôbec neriešime."

(Zdroj: Regina, 4.3.2013)

Prečítané: 1523
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.