Logo
Vytlačiť túto stránku

Pytliaci vo vojenských lesoch

Minuloročná zmena zákona o vojenských obvodoch vraj spôsobila, že sa vo vojenských lesoch začalo vo veľkom pytliačiť.

Samosprávy upozorňujú na pokles stavu zveri. Ministerstvo obrany to však nepripúšťa a tvrdí, že nárast pytliakov nezaevidovali.
   Jozef Gajdoš, starosta obce Zemplínske Hámre:
   "Nelegálna kriminálna činnosť v podobe pytliactva sa otáča smerom do vojenských lesov. Novela zákona o vojenských obvodoch nebola domyslená."
  
   Podľa starostu a bývalého vojenského generála mali predtým ľudia rešpekt. Do vojenských obvodov totiž nesmeli, nie to ešte so zbraňou. Pytliačilo sa vraj zriedkavo, no po novele zákona sa to podľa neho zmenilo.
   Jozef Gajdoš, starosta obce Zemplínske Hámre:
   "Nielen preto, že rodiny nemajú čo jesť, ale pytliači sa aj za účelom biznisu. Strelí sa a mäso ide do reštauračných zariadení."
  
   Pytliači sa hlavne v noci, záujem je vraj predovšetkým o srnčiu, jeleniu a diviačiu zver, teda o také kúsky, ktoré sú zaujímavejšie pokiaľ ide o hmotnosť a z ktorých sa dá predať čo najviac. Ministerstvo obrany síce potvrdilo prípady, keď v obvode zachytili podozrivé osoby, nárast počtu pytliakov však odmietajú.
   Martina Balleková, hovorkyňa MO SR:
   "Lesnícky personál priamo v rámci výkonu lesnej a poľovnej stráže zadržal jednu osobu. U tejto osoby boli zistené okolnosti naznačujúce možné pytliactvo. Nárast pytliakov neevidujeme."
  
   Ľudia však vedia svoje. Najmä ak sa chlapi napríklad v krčme medzi sebou pochvália pekným úlovkom. Mnohí sa vraj dokonca udávajú navzájom.

(Zdroj: JOJ, 3.2.2013)

Prečítané: 1354
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.