Logo
Vytlačiť túto stránku

Najväčšia dražba dreva z neštátnych lesov

Do Pliešoviec pri Zvolene vozia kamióny z celého Slovenska stovky kubíkov najkvalitnejšieho dreva. Pripravuje sa tam totiž najväčšia dražba dreva aká kedy na Slovensku bola. Neštátni majitelia lesov ju robia vôbec po prvý raz, ale už teraz sa na ňu chystajú aj kupci z Číny, alebo Spojených arabských emirátov. Začiatok je 3. decembra.

Jaroslav Kontriš, spoluorganizátor dražby:
   "Toto je prvá najväčšia dražba na Slovensku, ktorá je určená pre neštátne lesy."
     Drevo v nej ponúkajú na predaj mestské, obecné či cirkevné lesy, ale aj urbárnici. Cieľom dražby je drevo čo najlepšie speňažiť, a tým napríklad pomôcť naplniť aj rozpočty miest a obcí.

   Marek Martiška, spoluorganizátor dražby: "Je to zatiaľ najmä drevo zo západu Slovenska, ale takisto sem začínajú navážať aj surovinu zo stretného a východného Slovenska, takže zastúpenie sa viac-menej vyrovná."

      Už teraz je na letisku okolo deväťsto kubíkov dreva. Sú medzi nimi aj naozajstné unikáty, ktorých je na Slovensku iba niekoľko. Napríklad dvestoročný orech, ktorého cena sa môže vyšplhať do šesť tisíc eur za kubík.
 
   Doteraz potvrdilo účasť deväťdesiatdva kupujúcich, ale bude ich oveľa viac. Nielen zo Slovenska, ale aj zo západnej Európy a zámoria. Napríklad z Dubaja či z Číny. Tí majú záujem o javor, alebo slivku. Zo slovenského javora údajne pochádza aj interiér niektorých bánk na Wall Street. Znalci dreva však určite ocenia aj brest, jelšu či starý dub.
  
   Neštátni majitelia lesov majú ešte týždeň na to, aby drevo do Pliešoviec priviezli. Najväčšia dražba dreva v histórii Slovenska sa začne tretieho decembra.

(Zdroj: TA3, 15.11.2012)

Prečítané: 1189
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.