Logo
Vytlačiť túto stránku

Na Kysuciach likvidujú kalamitu

Odštepný lesný závod v Čadci spracoval od začiatku roka do konca septembra vyše 100-tisíc kubíkov kalamity. Vlhké leto prinieslo väčší výskyt hubových ochorení v kysuckých lesoch.

Z vlaňajška zostalo Lesom SR, Odštepnému závodu (OZ) Čadca 22 650 kubíkov kalamity. Do konca septembra pribudlo vyše 108-tisíc kubíkov.

Len silný vietor, ktorý postihol v máji Bystrickú dolinu, okrajovo Veľký Polom a Olešnú, zapríčinil ďalších 33-tisíc kubíkov kalamitného dreva. Dosiaľ OZ spracoval takmer vyše 101-tisíc kubických metrov, zostáva ešte necelých 30-tisíc kubíkov.

 

Čo sa týka preventívnych opatrení v oblasti ochrany lesa, OZ Čadca inštaloval 347 feromónových lapačov. V rámci integrovanej ochrany lesa proti škodlivému hmyzu položil v prvej sérii 1255 klasických lapákov.

V lesných porastoch obhospodarovaných OZ Čadca na jar zalesnil 134,78 ha kalamitných holín. Prirodzené zmladenie použil na 11,9 ha, okrem toho vysadil 571-tisíc sadeníc. Išlo o buk, dub zimný, jedľu, smrek, javor horský, jaseň, smrekovec, jelšu, lipu malolistú a borovicu. V jesennom období použije na zalesňovanie aj 62-tisíc krytokorenných sadeníc buka.

 

OZ v Čadci v súčasnosti obhospodaruje, respektíve spravuje pozemky a iný majetok približne na 27-percentnej výmere lesných porastov Kysúc (v okrese Čadca, Kysucké Nové Mesto a malá časť je v okrese Žilina). Ostatné patria neštátnym subjektom – lesným a pozemkovým spoločenstvám, urbariátom, individuálnym vlastníkom lesa, fyzickým osobám, cirkvi a podobne. Celkom obhospodaruje 19 212 hektárov, z toho je vo vlastníctve štátu vyše 12-tisíc, neštátnych neodovzdaných je viac ako 5-tisíc ha, prenajatých vyše 2-tisíc hektárov.

(Zdroj: Kysucké ECHO, 6.11.2014)

Prečítané: 1318
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.