Logo
Vytlačiť túto stránku

Šetrenie prepúšťaním

Štátny podnik Lesy SR redukuje závody. Dôvodom je plánovaný zisk lesov, ktorý nedokážu dosiahnuť pri výrazne klesajúcej ťažbe a nízkych výkupných cenách listnatých drevín.

Dôvodom na redukciu počtu lesných závodov bola analýza hospodárenia štátneho podniku na budúci rok. Podľa ťažobných plánov už tretí rok klesá celkové množstvo vyťaženého dreva, ale aj podiel smrekového dreva, ktoré má pre spracovateľov vyššiu hodnotu. Lesy SR by sa pri súčasnom hospodárení mohli na budúci rok prepadnúť až do straty 15 miliónov eur.

 

"Na Slovensku máme v súčasnosti 24 lesných závodov. Po novom ich zostane 14. Celkom musíme prepustiť 210 zamestnancov. Prepúšťanie však budeme realizovať tak, aby malo čo najnižší sociálny dosah. Predovšetkým to budú ľudia, ktorí odchádzajú na dôchodok, a myslíme aj na manželské páry. Takýto prípad nastane aj v Rimavskej Sobote, minimálne jeden z páru dostane možnosť pracovať v zostávajúcom závode. Napríklad to môže byť lesný závod Kriváň alebo Revúca, ktoré zostávajú. Pri racionalizácii sme pritom striktne vychádzali z plánovaných čísel ťažby tak, aby sme dosiahli maximálnu efektivitu zachovaných lesných závodov," povedal V. Rezek.

Redukovanie lesných závodov nie je novou myšlienkou. Bývalý generálny riaditeľ štátneho podniku Karol Vinš plánoval prepúšťanie vyše 2000 lesníkov už v roku 2003. Zredukovať jednotlivé lesné závody sa nepodarilo ani jednému z jeho nástupcov. V súčasnosti však štátnym lesom hrozí hospodársky prepad po tom, čo medzi spracovateľmi dreva dlhodobo chýba záujem o technologicky náročnejšie spracovanie tvrdého dreva.

"Reorganizácia ušetrí podniku na režijných nákladoch ročne viac ako deväť miliónov eur. Musíme urobiť aj ďalšie opatrenia, aby sme dosahovali zisk aj v nasledujúcich rokoch," dodal hovorca štátneho podniku Lesy SR.

(Zdroj: Roľnícke noviny, tasr, 3.10.2012)

Prečítané: 1540
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.