Logo
Vytlačiť túto stránku

Komu TANAP?

Poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Mikuláš Huba pripravuje návrh novely kompetenčného zákona. Chce, aby správu Tatranského národného parku nemalo pod palcom ministerstvo pôdohospodárstva, ale rezort životného prostredia.

   Mikuláš Huba:
   "De jure podľa zákona o ochrane prírody a krajiny aj podľa kompetenčného zákona sú gestormi ochrany prírody a teda aj správcami národných parkov ministerstvo životného prostredia a ním poverené organizácie. V tomto prípade by to bola správa TANAP-u, ale de facto tieto činnosti vykonávajú Štátne lesy TANAP-u, alebo v iných národných parkoch Lesy SR.
   My máme pomerne dobrý zákon o ochrane prírody a krajiny, ale je tam pod čiarou uvedená možnos, že pokiaľ príslušný orgán nerozhodne inak a príslušný orgán zatiaľ skoro vždy rozhodne inak, teda v záujme developerov a v záujme kohokoľvek, takpovediac, kto si čo zmyslí."
 
   Minister pôdohospodárstva ¼ubomír Jahnátek v prípade predloženia novely do parlamentu nehodlá iniciatívu Mikuláša Hubu podpori. Naopak, rezort životného prostredia prejavuje záujem o úpravu kompetencií. No situácia si podľa nich vyžaduje rozsiahlejšie riešenia a diskusiu.

Maroš Staňo, hovorca ministerstva:
   "Ministerstvo životného prostredia nechce tento problém rieši čiastkovými novelami, ale komplexne novým zákonom o ochrane prírody. Práve preto vznikla pracovná skupina z predstaviteľov životného prostredia a pôdohospodárstva. Má zosúladi nielen kompetencie, ale aj finančné a ďalšie rozsahy pôsobenia národných parkov a ich plánovanej zonácie."

   Mikuláš Huba si myslí, že novela v parlamente prejs nemusí, keďže rezort pôdohospodárstva by prišiel o lukratívne kompetencie. Zároveň doplnil, že terajší stav nemá v strednej Európe obdoby. V okolitých krajinách totiž podľa neho platí, že len národné parky sú skutočnými správcami svojho územia.

(Zdroj: Slovenský rozhlas, 2.8.2012)

Prečítané: 1512
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.