Logo
Vytlačiť túto stránku

Riziková Javorina

Bývalé vojenské pásmo Javorina neprešlo kompletnou pyrotechnickou kontrolou. Z toho dôvodu by tam návštevníci ani nemali svojvoľne chodi. V bezpečí nie sú ani ľudia, ktorí tu pracujú pri lesnej ažbe.

Javorina prišla opä na pretras, keď tu levočskí turisti v spolupráci s mestom Levoča chceli vyznači turistické a cyklistické trasy. Správca však ich rozbehnutú prácu zastavil. Dôvodom je lesná ažba a chýbajúca pyrotechnická kontrola.
   Územie tu naposledy kontrolovali v rokoch 2005 a 2006. Štát na to minul 4 milióny eur. Vláda SR rozhodla v decembri 2010 o zrušení Vojenského obvodu Javorina, ale bez následnej pyrotechnickej kontroly.
   Ako informovalo Ministerstvo obrany SR, v minulosti sa tu vykonala len povrchová sanácia do håbky 20 centimetrov, a to len v okrajových častiach. Ide o plochu 9-tisíchektárov.
   „Zvyšných 23-tisíchektárov je bez vykonanej pyrotechnickej sanácie. Treba si uvedomi, že na tomto území cvičili 40 rokov vojaci z bývalého Sovietskeho zväzu, po ktorých tam táto munícia zostala. Po ich odchode už neboli peniaze na to, aby sa urobila sanácia na ploche viac ako 31–tisíchektárov v neprístupnom lesnatom teréne. Zároveň platí, že všetci ľudia sú pri preberaní majetku v rámci reštitúcie upozornení na riziká v danej oblasti,“ vysvetľuje hovorca Ozbrojených síl SR a hovorca Ministerstva obrany SR Milan Vanga.  

 

Ako vyplýva zo stanoviska rezortu obrany, problém by vraj mali rieši ich kolegovia na ministerstve pôdohospodárstva. „Práve pod toto ministerstvo prešlo vlastníctvo lesných pozemkov a Slovenského pozemkového fondu,“ dodal M. Vanga. Ministerstvo pôdohospodárstva, rozvoja vidieka SR sa však bráni: „Posunutie zodpovednosti na nás nemá oporu v zákone. Rezort obrany využíval tento priestor od roku 1953 a spôsobil stav, v akom sa tieto pozemky nachádzajú. Je ich povinnosou nies zodpovednos za pyrotechnickú sanáciu územia. Podľa dôvodovej správy, ktorá bola súčasou predkladania návrhu nariadenia vlády SR o zrušení Vojenského obvodu Javorina, sú osoby hospodáriace na území vojenského obvodu plne informované o spôsobe využívania územia v minulosti a o možnom výskyte pozostatkov vojenskej činnosti,“ uvádza hovorkyňa tohto ministerstva Magda Tóth Želeňáková.
   Podľa jej slov však informácie má vlastníkom podáva rezort obrany a v prípade nálezu munície musí zabezpeči jej odstránenie. Robotníci sú poučení Momentálne prebieha na území lesná ažba, územie by chceli pre verejnos sprístupni aj mesto Levoča a miestny turistický klub.   

 

„Pracujeme tu pätnás rokov, zatiaľ sa tu nič nestalo. Sme v pásme, kde nebola dopadová oblas. Chápem ľudí, že by chceli vidie Javorinu, kde sa nedalo vkroči dlhé roky. Nevnímame turizmus ako niečo, čo nám ubližuje, musí to však by organizované. Turisti už na našom území vyznačili trasy, čo je chvályhodné,“ povedal riaditeľ Lesy mesta Levoča Ján Tancár. Územie spravujú Vojenské lesy a majetky SR. „Všetci pracovníci pri lesnej ažbe sú poučení o bezpečnosti, pri náleze musia okamžite privola policajtov,“ zdôraznil generálny riaditeľ Ján Jurica.
   Obaja riaditelia sa zhodli na tom, že problémy v Javorine spôsobujú hlavne motorkári a jazdci na štvorkolkách. „Nie všetci ľudia, žiaľ, akceptujú zákazy a príkazy, ktoré v danej lokalite platia,“ potvrdili tiež na Ministerstve obrany SR.
   Pyrotechnická kontrola zatiaľ nie je v blízkej budúcnosti v pláne. Ak vzniknú škody, náhrady budú rieši v závislosti na konkrétnych prípadoch.
   Vlani v novembri vybuchol v bývalom vojenskom pásme pri Ihľanoch granát. K explózii došlo pri spaľovaní haluzia, dve lesné robotníčky skončili so zraneniami v nemocnici.
   Levočskí turisti, ktorí tu začali so značením trás, nám povedali, že značky by umiestňovali len na pevných cestách, kde teoreticky nehrozí riziko. Komunikácie totiž využíva aj technika pri lesnej ažbe.

(Zdroj: Korzár, 4.6.2012)

Prečítané: 1456
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.