Lesmedium

autor: neznámy
Do roku 2013 sa tu viedli plodné diskusie k Pozemkovým spoločnostiam. Témy sa týkali riadenia a nakladania s majetkom vlastníkov. Vyšiel nový zákon v roku 2013 a po takmer dvoch rokoch, nie je o čom diskutovať.Je až tak dobrý?

Legalizoval všetko to, načo tu bolo po celé tie roky poukazované.

Ste naozaj spokojný s celou jeho legislatívou?

Zahladili sa ním všetky pochybenia a ešte rok, a budú premlčané všetky nezákonné a neštandartné úkony riadaiaceho aparátu.

Sľubovali postrestanie vinníkov.Nezákonné nájomné zmluvy, netransparentný predaj dreva výbormi, ktoré k tomu nemali oprávnenie,nevyplácanie nájmu atď.

Naozaj je všetko OK?

sekcia: Archívne fórum, 11.7 2015 17:03
autor: neznámy
Ano vsetko je v najlepsom poriadku.pretoze zijeme v slovakistsne alebo ak chcete tak v ciganistane
11.7 2015 17:49
autor: neznámy
Áno, nie je o čom diskutovať, lebo nemá vyznám niečo riešiť a ani niet s kým.
12.7 2015 6:35
autor: neznámy
treba dalej volit smer soc. demokraciu !!!
12.7 2015 11:31
autor: neznámy
Pochopene
13.7 2015 23:07
autor: neznámy
Všetko je v poriadku lebo sa ku korytam dostali tý čo všetko krytizovali.
14.7 2015 15:42
autor: neznámy
Kedy sa ku korytam dostali ? - jedine tam kde su prazdne a fungovať na lesnych pozemkoch sa nejako musi
15.7 2015 8:35
autor: neznámy
Novy zakon 97/2013 ,zvyšil vyber dani od pozemkových spol. s pravnou subjektivitou.,čo bol hlavny zamer zakonodarcov.
15.7 2015 16:22
autor: neznámy
Ano, dane kvoli daň. licenciam. Slovač je malo uvedomela a v PS rozhoduje ľahko manipulovateľna vačšina. Vymožiteľnosť prava pre člena je nulová, lebo jedine cez sud. Právny názor tvorcu zakona nikoho ( kataster, lesny odbor, prokuratura...) nezaujíma. A ešte rok, a budú premlčané všetky nezákonné a neštandartné úkony riadaiaceho aparátu.
15.7 2015 16:42
autor: neznámy
Presne tak.Kataster,Notari,Lesny odbor,Sudy všetci si zakon vykladaju po svojom.
15.7 2015 16:48
autor: neznámy
Žiaden zákon nebude pre urbáre dobrý, nakoľko táto forma hospodárenia a vlastníctva je v súčasnej dobe nezmyselná. V minulosti mali urbáre zmysel len ako jediný zdroj paliva pre obyvateľov obce. Dnes tomu tak prevažne nie je. Vlastnícke podiely sa ďalším dedením zmenšili a sú prevažne tak malé, že často nestoja ich vlastníkom"za námahu". Odmeňované vedenie urbáru bude samozrejme iného názoru. No a pokiaľ ide o spoluvlastníctvo, je nezmyselné aby jeden pozemok vlastnilo niekoľko sto vlastníkov. To je hádam len na Slovensku. Takéto pozemky sú prakticky neprevoditeľné a pri investičných zámeroch sa im tak radšej každý vyhne.
16.7 2015 8:49
autor: neznámy
Úplne súhlasím s názorom diskutujúceho. Urbárskej problematike a pozemkovému právu sa venujem prakticky od r. 1990, zakladal som spoločenstvo ešte v polovici 90- rokov, aj v súčasnosti som vo výbore. Podľa môjho názoru spoločné hospodárenie má význam iba v lokalitách, kde sú veľké lesné celky, malé obce s veľkým katastrálnym územím a malým počtom členov spoločenstva, ktorí sú už historicky naviazaní na spoločné hospodárenie a užívanie lesa. Teda v podstate ide o horské vidiecke oblasti.
Urbárske spoločenstvá však existovali na celom Slovensku, okrem lesných pozemkov združovali aj poľnohospodárske ( pasienky). Ak je veľa členov spoločenstva, zisk sa rozdrobí a nikto nemá záujem spoločne hospodáriť, potom bremeno správy spoločenstva spočíva na výbore. Mladšia generácia vôbec nemá záujem o takýto spôsob hospodárenia. Kto z Vás vedie agendu spoločenstva, vie o čom to je. Východisko vidím v zásadnej reforme nášho občianskeho práva v oblasti nadobúdania nehnuteľností a dedenia. Takáto reforma sa pripravuje už asi 20 rokov ( nový občiansky zákonník) a stále je v nedohľadne.

16.7 2015 11:07
autor: neznámy
Tak takto sa vidiek ďalej nepohne, ak tu budú platiť zákony ako za feudalizmu.
Aj podnikanie s lesom si vyžaduje moderný a profesionálny prístup. Po pravde však urbáre riadia zväčša laici v staršom veku. Vo vyspelom svete je bežné, že drobní vlastníci lesa ho prenajímajú veľkým firmám, nakoľko podnikanie v malom neobstojí. U nás sa však len bojuje o tom, kto bude predsedom. Taký "dedinský folklór", ktorý je však na úžitok len predsedovi. Preto netreba na veci nič meniť!!! Nedajbože, že by vlastníci svoje podiely predali.
16.7 2015 12:26
autor: neznámy
Súhlasím s Vašimi odpoveďami.
Ale musí to byť lukratívny džob pre niektoré výbory, keď sa tak vehementne držia
svojich pozícii.Nepovedze mi, že sa sem-tam nedá predať niečo načierno. Stromy nie sú tovar v obchode, kde sa inventúrou zistí prípadné manko.
Ak sa však vyrúbe každý mesiac pár stromov navyše, tak sa nato príde ľahko?
Napr.matka zamestnanca- lesného hospodára št. lesov známeho veľkého závodu , má založené firmy, týkajúcich sa predaja dreva./
/ viac ako 70 ročnú žena/
Je bežná prax, že sa nachystá drevo za 15-20 metrov a zaplatí sa št. lesom polovica.?
Kto ho odoberá?
Nie je tomu tak aj pri Poz. spoločenstvách?
Zistila polícia vinníkov, pri nahlásení krádeží? U nás teda ešte nie.Vždy sa to nejako zahľadilo.
16.7 2015 15:14
autor: neznámy
Nie že, nie je tomu tak, ale je to čím ďalej tým horšie. Ľudí už prestala baviť snaha o poriadok, nemajú sa kde obrátiť, nič sa nešetrí, zlodeji kradnú, tak začali podobne robiť aj Tí čo bojovali. Stali sa totiž najhoršími rebelmi a tak sa dali na cestu akú kritizovali. Úrady - tie nestoja za babku, čo vedelo robiť a biť sa za právo, to odvolal Zsolt ako poslednú dvadsiatku, ostatok vymenil a dokonal Smer svojím nezmyselným zlúčením úradov, ministri sedia a berú platy za nič, dokonca podporujú v nezákonnosti lajdákov a poľovníkov lumpov a tých čo chcú spravodlivosť a sú skutočne poľovníkmi pomáhajú likvidovať, trestať a pod... Noví šéfovia zlúčenej štátnej správy poslušne počúvajú šéfov a hlásia situáciu pokojnú, lebo odmietajú riešiť im nastolené problémy, veď kto nič nerobí nemá ani problémy. Je koniec, v lese si robí každý čo chce!!!
16.7 2015 18:00
autor: neznámy
Lepšie sa to vyjadriť ani neda: kopirujem, posťažujeme sa aspoň tu, krásne a vystižne
Ľudí už prestala baviť snaha o poriadok, nemajú sa kde obrátiť, nič sa nešetrí, zlodeji kradnú, tak začali podobne robiť aj Tí čo bojovali. Stali sa totiž najhoršími rebelmi a tak sa dali na cestu akú kritizovali. Úrady - tie nestoja za babku,
16.7 2015 22:16
autor: neznámy
Ďakujem, ja píšem z vlastnej skúsenosti a reálneho života, takže nemôžem sa mýliť. A keď som prežil Mečiarovu integráciu orgánov štátnej správy - čo som definoval ako nič iné ako koncentrácia moci do jednej osoby - prednostu vtedy zjednotených úradov - vedúci vtedajšieho odboru mi povedal, nebudeme subjekty poučať ako majú robiť. Ostal som z toho zhrozený, presadzoval som odbornosť získanú už dávno pred tým - subjekty hospodariace v lesoch, poľovníkov musíme odborne vychovávať, aby vedeli využívať právo, legislatívu a hospodáriť v súlade s platnou legislatívou - slúžili na to pracovné stretnutia ( účasť vždy bola okolo 100 zástupcov ). Po mojom nútenom odchode všetko prestalo - nijaké stretnutia. Ľudia signalizujú zlý stav. A Smer čo urobil, do vedení dosadil svojich, nie vychovaných odborne zdatných a zlúčil úrady podobne ako HZDS a nazval to ESO ( zahoráci to správne vysvetlili " enóm smjer ostane ). Je toho veľa, čo by som chcel napísať, ale nechcem byť otravny, využívam všetky možnosti prezentácie toho čo sa skutočne udialo. Ak by to robil každý, komu na našich lesoch, lesníckom školstve, ochrane lesa a prírode všeobecne záleží, nebol by priestor pre ochranárov tipu Lukáč z Tulčíka, vodar Krafčík a iní z ich názormi a pod..., neboli by dopadli Tatry, jedne aj druhé a v podstate celé Slovensko tak ako dopadlo, nemuseli by o absolventoch vysokej školy lesníckej rozhodovať napr. traja dedovia pri pive či bude riadiť inžinier v lese prácu alebo nie, a inžinier musí ťahať drevo s koňom ak chce prežiť. Toto je realita, nie výmysel. V štátnej správe lesov a poľovníctva máš šancu, ak vieš dobré na gitare hrať, zabávať priateľov, spievať a pohostiť ich, potom budeš vedieť pomôcť vykrútiť sa priateľom aj z tých nejsamozrejmejších a najjasnejších porušovaní zákona.
17.7 2015 10:33
autor: neznámy
Prečo začali patriť lesné a pozemkové úrady pod ministerstvo vnútra,?
/Október 2013/ Zaujímalo by ma, či malo ministerstvo vnútra málo práce, alebo malo k tomu presný dôvod?
A konkrétne aký.
Všade je nezákonný výrub stromov , či už v lese , alebo na ostatných pozemkoch trestným činom.
.V našom katastri sa nelegálne vyrúbalo nespočetné množstvo stromov, v lese, na TTP. Pre naše OO PZ to tresný čin nie je.. Alebo záleží od toho, kto tieto stromy rúbe a akú má politickú moc, alebo finančné zázemie?



17.7 2015 13:42
autor: neznámy
Aby ministerstvo pôdohospodárstva nemalo dosah na užasne lesné a katastrálne odbory, keď zapíše chunte blud na LV a mali dôvod vyhovárať sa na kompetencie. A tak na valnom zhromaždení sa nerieši hospodárenie ale podáva guľáš z diviny a víno od poľovníkov, o prenajme revíru ani slovo , predvádzajú sa deti členov výboru, kurátori sa modlia za zosnulých, raz ročne zabávame rodákov za pomoci obecného úradu a škôl, v lese holo ruby , vylízane jak psie vajci, členovia výboru odmeny a po tatre dreva aby ušetrili za plyn, ostatných vyženú rúbať na ttp, kde nie je plán starostil. o les , podiely tak na cestovne veď niet z čoho ale stretli sme sa a aj folklór bol, už sa všetci tešíme na ďalšie VZ.
17.7 2015 15:02
autor: neznámy
Bardejov?
17.7 2015 15:16
autor: neznámy
Ono funguje tak, ministerstvo vnútra finančne a materiálovo zabezpečuje chod zlúčených úradov, ale využíva pritom vplyv svojich politický dosadených vedúcich aj na odborne zdatných zamestnancov odborov a samozrejme, že ich tlačí k splneniu svojich záujmov. Chlapci zo štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva začlenení do tejto štruktúry to vôbec nemajú ľahké ak ich riadia neodborníci politickí dosadení. A za tým všetkým sú aj peniaze, odbornosť je neocenená, neodbornosť - vedúci majú vyššie platy ako odborníci. Celé poznám z môjho pôsobenia na lesných úradoch, oblastných lesných úradov, kedy sme budovali a potom prišla integrácia - koncentrácia moci do jedných rúk a smer urobil to iste - ESO. Viem o čom hovorím. Ministerstvo pôdohospodárstva sa odmlčalo a rešpektuje stav nastolený vládou aj vnútrom, teda záver zlikvidovali sa špeciálne úrady ako že sa ušetrilo a kvalita štátnej správy ide dolu vodou a potom, že sa myslí na občana - takto to funguje!!! A slováč všetko zožerie!!!
23.7 2015 19:06
autor: neznámy
Aj na Slovinkách nadavali podielnici na starý výbor,že o ničom neinformuje. A ked´ sa dostali k moci iný zatajujú ešte viac.
23.7 2015 23:53