Lesmedium

Kupa lesnych pozemkov

autor: neznámy
V máji 2013 sa na LV Poz. spoločestva, obajvil nový vlastník,Dovtedy nebol členom spoločenstva.

Správa katastra, hoci jej bola podaná námietka , tento vklad povolila.

Bolo to v súlade s platným zákonom 97/2013?

Chcem kúpiť od jedného známeho pár pozemkov a medzi nimi aj lesné pozemky Pozemkového spoločenstva.

Uvažujem však, že nie na moje meno, ale pre dcéru, ktorá má právo po mne dediť.

Nevidím problém od Správy katastra, ktorá aj tak zavkladuje všetko, aj čo nie je v súlade so zákonom.

Môže sa stať, že to napadne výbor.

Môžem argumentovať, prečo nenapadol vklad z roku 2013, alebo to vtedy bolo

v poriadku, dokiaľ nebola novela schválená?

Nechcem riskovať overovanie ďalšej zmluvy.

Poraďte

sekcia: Archívne fórum, 21.12 2014 8:31
autor: neznámy
Správa KN je iba registračný orgán, netreba si ho mýliť s inými orgánmi , ktorí majú silnejšie právomoci. KN neskúma vlastne nič, iba platné právne úkony , ak zmluva o predaji má všetky náležitosti, jednoducho to zavkladuje. O tom , či bol porušený Obč.poriadok v prípade predkupných práv členov spoločnej nehnuteľnosti týmto predajom, musí rozhodnúť súd- NIE ObvUrad Odbor KN a Vy-PS máte lehotu 10 rokov na to, aby Ste to zvrátili na súde . A ďalej iba lehotu 3 rokov na to , aby Ste si uplatnili takto škodu, ktorá vznikne z neoprávneného užívania podielu. Ak chcete mať istotu postupujte podľa Obč. zákonníka, Známy musí vyzvať všetkých podielníkov, a ak sa nikto neprihlási, potom to môže odkúpiť Vaša dcéra/ Vy to môžte odkupiť-ako podielnik hned, bez výzvy/. Pohral by som sa aj s možnosťou darovania, ale to si treba preveriť u Právnika, či je možne získať zákonne podiel na spoločnej nehnuteľnosti darovaním, bez uplatnenia predkupného práva. Resp. pozorne preštudujte debatu na tomto fore, kde isto už o tom bola reč. Ja som to nejak nezachytil?!, takže s darovaním Vám neporadím.
21.12 2014 9:02
autor: neznámy
predkupne pravo tu bolo aj pred zakonom 97/2013, treba sa pozriet do obcianskeho zakonnika, ako sa treba riadit pri predaji podielov spolocnej veci, cize nehnutelnosti.

este v roku 2007 som si tiez kupil podiel na spolocnej nehnutelnosti, v urbare, ja som este nebol vlastnikom, iba otec, on zmluvu tiez napisal na mna, kataster to bezproblemov prepisal, ostatny clenovia v tom nevideli problem, kedze otcove pozemky raz zdedim. (mohol najprv na mna ako blizku osobu najprv prepisat cast svojho, my sme tento akt vynechali) cize aj tak by som sa dostal do urbaru.

co sa tyka sumara, tam by som ho opravil trosku, na nasej sprave katastra bola kontrola z prokuratury, a verte mi ze dnes by takyto zapis nepovolili, skumaju ci su predlozene vsetky dokumenty na zapis, vo vasom pripade je potrebne aby predavajuci ponukol podielovym spoluvlastnikom svoj podiel, pretoze maju nan prednostne pravo, ci uz sa jedna o predaj alebo darovanie.

keby ze si ho kupujete vy, predkupne pravo podielnika bolo dodrzane a mozete si ho previest na seba.

ja by som vam poradil nasledovne:
predavany podiel si kupte vy, uzatvorite zmluvu a overite.
dcere predajte alebo darujte zo svojho ako blizkej osobe, zmluvu overite.
do navrhu na vklad si zapisete obe zmluvy, a zaplatite za vklad iba raz 66€ resp polovicu pri elektronickom vklade.
na jeden navrh je mozne podat myslim 6 zmluv. pre istotu sa informujte na sprave katastra.

toto je najjednoduchsie, riesenie

a pre istotu sa informujte v urbare ci maju nejaky interny predpis ohladom predaja podielov, ak nemaju tak sa na predaj ostatnym nemusi ponukat pokial kupuje spoluvlastnik. ak maju a treba ho tak ci tak ponuknut, a v pripade ze sa o predavany podiel prejavy zaujem aj niekto iny, malo by sa kupovat podla pomeru ucasti na spolocnej nehnutelnosti.
21.12 2014 9:23
autor: neznámy
Urobím to presne podľa zákona.Kúpim si to pre seba .Kupujem podiel aj v susednom spoločenstve spolu s pozemkami na základe predkupného práva . Po povolení vkladu na základe novej zmluvy prevediem kúpené nehnuteľnosti na dcéru.
Bolo by najjednoduchšie jej dať aspoň časť podielu ,kedy by kúpa bola v rámci zákona, ale bráni mi k takémuto rozhodnutiu istá nedoriešená moja pohľadávka.

Desať rokov je nie len v prípade vydržania?
Ďakujem
21.12 2014 14:17
autor: neznámy
vseobecna premlcacia doba je 3 roky, resp.do 10 rokov kedy ste sa o tom prvykrat dovzedeli.

ak mate dostatocne velky podiel, mozete z vlastneho previest na dceru, ako som to pisal vyssie, musi byt dodrzana podmienka o drobeni pozemkov, cize prevadzany podiel a zostavajuci podiel musi byt vacsi ako 2000 m2
21.12 2014 17:09
autor: neznámy
kataster nepostupoval správne. Z vášho vyjadrenie vyplýva, že ste sa dovolali relatívnej neplatnosti u katastrálneho orgánu. Občiansky zákonník, že relatívnej neplatnosti je možno sa dovolať len na súde. Ak ste v čase konania o povolení vkladu u orgánu katastra podali námietku a dovolali ste sa relatívnej neplatnosti tohto právneho úkonu, kataster bol povinný návrh na vklad zamietnuť. Podajte na prokuratúru návrh na preskúmanie rozhodnutia katastra. Správny postup katastra pri dovolaní sa relatívnej neplatnosti už riešil aj Najvyšší súd SR a vo veci rozhodol. Existujú teda tzv. judikáty, ktoré určujú zákonný postup.
8.1 2015 10:33