Lesmedium

Darovacia zmluva

autor: Jessi
Dobrý deň , chcem darovať lesný pozemok - podiel v pozemkovom spoločenstve vo výmere 5600m2 priateľovi . Umožňuje to zákon, alebo aká forma by tu bola legálna. Ďakujem za odpoveď
sekcia: Archívne fórum, 15.12 2014 12:21
autor: neznámy
zabudla som dodať . že priateľ nie je podielníkom LS
15.12 2014 13:24
autor: neznámy
prevod (predaj, darovanie) je mozne iba pre ostatnych podielnikov, alebo blizkej osobe, pokila s priatelom zijete v jednej domacnosti a ste vo vztahu druh druzka teoreticky sa to da, pokial nie, nemozete darovat svoj podiel, inak by boli ostatny spoluvlastnici ukrateny na svojich pravach, tym ze k predmetnej veci, jeho vlastnictvu a uzivaniu maju prednostne pravo....
15.12 2014 14:01
autor: neznámy
Samozrejme darovať môžete svoj podiel na spoločnej nehnuteľnosti aj inej ako blízkej osobe. V prípade prevodu alebo prechodu podielu tu predkupné právo neplatí. Je zrušené zákonom č. 97/2013 Z.z. o pozemkových spoločenstvách. Máte len povinnosť ponúknuť tento podiel spoluvlastníkom spoločnej nehnuteľnosti prostredníctvom výboru pozemkového spoločenstva. Ak na vašu ponuku vo vami stanovenej lehote nik zo spoluvlastníkov nepristúpi môžete svoj podiel predať, či darovať inej osobe.
15.12 2014 14:36
autor: neznámy
Odpoveď Jozefa1 je mätúca. Akoby nebola od Jozefa1.
===
Jessi, pre úplnosť bolo potrebné dodať, či ide o pozemkové spoločenstvo so spoločnou nehnuteľnosťou ale o spoločenstvo so spoločne obhospodarovanými nehnuteľnosťami. Ale keď ťa trápi predkupné právo, tak je to asi spoločná nehnuteľnosť.
Celý problém s odpoveďou je to, kedy hovoríme o prevode a kedy o prechode nehnuteľnosti. Pri predaji je to prevod nehnuteľnosti a ten má do činenia s predkupným právom, ak nejde o predaj v rámci spoločenstva.
Pri dedení dochádza k prechodu. Tam nejako špekulovať s predkupným právom by bolo nezmyslom. Ale k čomu dochádza pri darovaní, či k prevodu, alebo k prevodu neviem. K prechodu dochádza napríklad aj pri vyvlastňovaní.
Podľa mňa by aj darovanie malo byť prechodom vlastníctva a je jedno, či blízkemu alebo nie. Ale nestavil by som sa.
15.12 2014 17:29
autor: neznámy
predkupne pravo neplati iba ked sa prevadza v ramci spolocenstva, ak sa prevadza mimo spolocenstvo plati predkupne pravo podielnikov, ....

vlado prevo= predaj, darovanie krasne si to rozpysal, i ked si ziadnu odpoved neposkytol, nevies to aj tak to rozpises na pol strany... ozaj nechapem preco treba vzdy vsetko okomentovat...
15.12 2014 19:45
autor: neznámy
Jessi,
Predaj aj darovanie je prevod vlastníctva. Rozdiel je v tom, že predaj je za odplatu a darovanie je bezodplatným prevodom.
Zákon 97/2013 Z.z. ukladá vlastníkovi podielu spoločnej nehnuteľnosti povinnosť svoj spoluvlastnícky podiel ponúknuť na predaj ostatným vlastníkom podielov spoločnej nehnuteľnosti prostredníctvom výboru, ak o podiel neprejavia záujem ostatní vlastníci podielov, môže ho predať tretej osobe. Z toho vyplýva, že povinnosť ponúknuť podiel sa vzťahuje len na jeho predaj, nie na darovanie, inak by v zákone bol použitý termín "prevod" nie "predaj".Spoločenstvo môže podrobnejšie upraviť postup pri prevode podielov vo svojich stanovách.
Nevidím problém v tom, aby si darovala svoj podiel priateľovi, neviem si predstaviť na základe čoho by sa ostatní členovia domáhali zrušenia darovacej zmluvy.
15.12 2014 21:42
autor: neznámy
K autorovi 19:45
Ľutujem, ale ak si nepostrehol, odporúčal som dať doplňujúcu informáciu, aby som mohol odpovedať. A zároveň som sa nepriamo položil spýtal (všetkých), či darovanie je prechod alebo prevod. Mohol som sa spýtať nie?
Autor 21:42 odpovedal mne aj Jessi, že aj darovanie je prevod.
A tým je spoločným úsilím poskytnutá pre Jessi odpoveď.
16.12 2014 9:30
autor: neznámy
Áno predaj aj darovanie je prevodom vlastníctva. Pokiaľ ide o predkupné právo to pri prevode podielu na iného vlastníka spoločnej nehnuteľnosti neplatí. Pri prevode na inú osobu platia všeobecné ustanovenia o predkupnom práve podľa OZ s tým rozdielom, že prevádzajúci nemusí s ponukou osloviť každého spoluvlastníka spoločnej nehnuteľnosti ale postačuje ako ju zašle len výboru spoločenstva. Ide o špeciálnu úpravu oproti OZ. Zákon č. 97/2013 v § 9 ods. 7 uvádza, že ak vlastník podielu spoločnej nehnuteľnosti prevádza svoj podiel ( teda aj darovaním ), musí ho ponúknuť na predaj ostatným vlastníkom podielov spoločnej nehnuteľnosti prostredníctvom výboru. Ostatní spoluvlastníci by sa tak mohli domáhať zrušeniu darovacej zmluvy z dôvodu porušenia zákona.
Predkupné právo sa podľa OZ vzťahuje na prevod ale je prednostným právom na kúpu podielu ( nie na prevod všeobecne ). Preto to slovné spojenie "musí ho ponúknuť na predaj".
16.12 2014 10:09