Lesmedium

Fukcionari a odvody do SP a ZP

autor: neznámy
Chcel by som sa informovat, spolocenstvo ma zvolenych clenov organov, teda zastavaju funkcie vo vybore a v dozornej rade. Jedna sa o male spolocenstvo, kde vsetko riesi predseda, drevo sa nepredava mimo spolocenstvo, vsetko sa poskytuje clenom v ramci svojich podielov. Clenovia vyboru a dozornej rady vykonavaju svoje funkcie na zaklade zmluvy o zalozeny resp. boli zvoleny zhromazdenym, nemaju uzavretu pracovnu zmluvu so spolocenstvom.

Je potrebne clenov vyboru evidovat v socialnej poistovni? resp. zdravotnej poistovni? ked clenovia nemaju za svoju funkciu odsuhlasenu financnu odmenu? (za svoje posobenie dostavaju nejake drevo naviac, nad ramec svojho podielu).

moze SP a ZP zaradit tuto funkciu medzi nepravidelne prijmy fyzickej osoby?

kto s tym mate skusenosti prosim dajte mi vediet, dakujem

sekcia: Archívne fórum, 2.9 2014 15:33
autor: neznámy
Áno je to potrebné, ak dostavajú odmenu. Je jedno v akej forme dostávajú odmenu. Tá sa vyjadrí vo finančnej hodnote podľa trhovej ceny obvyklej v danom mieste a čase. Na výkon funkcie pracovnú zmluvu uzavretú ani mať nemôžu. Podľa zákona za výkon funkcie môžu dostať odmenu. Funkcia vo výbore je tak v zásade neplatenou funkciou. Samozrejme na vykonávanie činností nad rámec povinností z členstva vo výbore môžu členovia uzavrieť so spoločenstvom platenú zmluvu.
2.9 2014 20:23
autor: neznámy
takze sa tam uvadza aj materialna odmena?
2.9 2014 20:30
autor: neznámy
Samozrejme.
3.9 2014 19:07
autor: neznámy
Neprináležia im tantiémy?
3.9 2014 22:04
autor: neznámy
Na "tantiémy" nie je právny nárok. Podľa zákona môže valné zhromaždenie členom výboru, či dozornej rady schváliť za výkon funkcie v predošlom roku odmenu. V akej forme zákon neuvádza. Teda táto odmena môže byť aj v podobe dreva a účtovne sa vyjadrí v jeho finančnej hodnote. Tento príjem podlieha odvodom.
4.9 2014 8:33