Lesmedium

autor: Peter
Čo považujete za najväčší problém súčasného lesníctva? Napreduje lesníctvo na Slovensku, stagnuje, či dokonca sa zhoršuje?.
sekcia: Archívne fórum, 24.4 2014 14:36
autor: neznámy
Všetko po starom. Staré kádre držia funkcie, mladých lesníkov, že v ŠL zas poprepúšťali a zas robia personálne cirkusy a kolotoče. Lesu a zdravému rozumu zdar!
24.4 2014 18:02
autor: neznámy
Nebudem sa venovat situacii u LSR. Lesnictvo na SVK je uboho financovane zo strany statu ako takeho aj ked mimoprodukcne funkcie lesa moze vyuzivat cela populacia. Vztahy v spolocenstvach, cest vynimkam je "ukradni co mozes", SL su prelezene rakovinou politikarcenia a vlezdoprdelovania, dobre napady a sikovnejsi su utlacani timi "so znamostami", neunosne odvody zo zisku do statneho rozpoctu (vraj az 5 mil €) a to este nie je volebny rok... olh su 90 % spolocenstiev len pro forma a kym ich nebude platit stat, tak ich funkcia je uplne zbytocna. Statna sprava - dtto ako SL plus to, ze jediny subjekt na ktorom sa vo vacsine regionov vozia su SL, pretoze len u nich maju aku taku sancu. Ostatni ich akurat tak poslu do p...e.:-( . Cize kratke zhrnutie - nie stagnacia, ale velmi rychly pohyb vzad. Co by povedali pani lesnici z minulosti keby videli kam sme to dnes dopracovali. Verejnost lesnikov vidi ako ozranov, zlodejov, vrahov zvierat a stromov a tych co nicia nasu krasnu prirodu. A co s tym robia lesnici?...
24.4 2014 20:53
autor: neznámy
Si predstavte situáciu, že niekto verejne začne obhajovať lesníctvo a nazvime to normálnych lesníkov. Problémom by nebola ani tak verejnosť a jej odozva (po všetkej tej demagógii od rôznych záujmových skupín), ale práve postoj vysokopostavených tzv. lesníkov, lebo obhajoba lesníctva je diametrálne odlišná a v rozpore z ich osobnou politikou. Človek sa stretáva s rôznymi ľuďmi z oblasti lesníctva (štátne, neštátne lesy, štátna správa, bývali zamestnanci) a určite väčšina z nich sú správni ľudia. Problémom je len pár ľudí, ktorí bohužiaľ majú právo (od koho?) o lesníctve a jeho smerovaní rozhodovať. Tieto osoby si nadradili osobné záujmy nad záujmy lesníctva (spoločnosti).
25.4 2014 7:39
autor: neznámy
Ak sa pýtate, čo je najväčší problém súčasného lesníctva, tak je to samotné ministerstvo: Nemám na mysli len "komjatickú" suitu a najbližšiu rodinu pána ministra, ale konkrétne generálneho riaditeľa lesníckej sekcie, pod ktorého vedením sa neriešia súčasné problémy lesného hospodárstva. Všetko akoby sa zastavilo, pritom starostlivosť o lesy nebola v takom zlom stave nikdy predtým. Pracovníci lesníckej sekcie by mali aj snahu zasiahnuť do súčasných problémov, ale zo strany ich šéfa sa vytvorila bariéra v zmysle, radšej byť ticho a nič nepokaziť a prosto v zdraví prežiť... Stačí sa ukázať na spoločenských akciách, akými sú lesnícke dni a podobne.
26.4 2014 8:46
autor: neznámy
Treba si uvedomiť, že súčasný GR sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva je bývalý GR ŠOP SR z obdobia, kedy sa celkove k lesom vo vzťahu k ochrane prírody (z dôvodu kalamít) malo postaviť racionálne a nie všetko doslova sabotovať. Práve táto osoba je jednou z hlavných zodpovedných za nespracovanie kalamitnej hmoty, následné množenie hmyzu a zbytočné zmätky, ktoré trvajú dodnes (bol plne kompetentný v týchto veciach konať a rozhodovať). Patový stav v lesoch v prísne chránených územiach stále trvá. Mnohé územia s 5. stupňom ochrany sú v minulosti umelo obnovené a dnes sú mnohé z nich prebierkové a prerezávkové porasty, v ktorých sa nezasahuje. S najväčšou pravdepodobnosťou ich čaká predčasný rozpad (preštíhlenie, sneh, vietor, huby, hmyz). Opodstatnenosť 5. stupňa ochrany v takýchto porastoch nie je. Treba povedať, čo s tým. Čo sa týka súčasného GR sekcie, zistíte si, kto v skutočnosti rozhodoval, za jeho pôsobenia v ŠOP SR, kto bude a nebude riaditeľom novovytvorených regionálnych centier (po zlučovaní správ NP) a zistíte si, kto túto osobu dosadil do dnešnej funkcie . Lesníci, nečakajte nič dobré.
26.4 2014 10:15