Lesmedium

Seminar o PSol

autor: Dano
Podľa zdroja z NLC by mal 21.3.2014 prebehnut seminár o PSol, za účasti Top odbornikov HUL- Kula,,Bavlsik,Szarka a ďalších špičkových odbornikov za účasti zástupcov ministerstva -Dóczy...

Pozvaný bol úzky okruh taxačných kancelárií.

nechcem vôbec útočiť na OLH alebo ostatných ale Vás OLH by to malo zaujímat ako aj nás vlastnikov. Kedze ste v diskusii o institute OLH boli značne bezmocný a chápali ste tu diskusiu ako výsmech tak bola by to pre vás šanca riadne rozprúdit temu PSol verzus OLH a tak priamo pred kompetentným zastupcom ministerstva vyjadrit svoj názor. Ak by sa dalo bolo by mozné aby redakcia zabezpečila zverejbenie terminu Seminára a popripade zabezpečila konanie seminára v aule TU vo Zvolene? Myslim si že by to nemal byť problem a urobiť propagaciu aby prišlo čo najviac lesnikov a obhospodarovateľov a čelní predstavitelia komory. Vidim priležitosť že by ste si to tam mohli o PSoL a OLH, ktoré úzko patria k sebe riadne prebrať a tak toto forum preniesť do reálnej podoby.

V diskusii o OLH som bol sice neprijemný ale myslim to s Vami dobre.Chcem vás práveže podporiť a nechcem aby ste sa pri nie moc peknych slovach urážali.

prosim vas zaujímajte sa o to aby ten seminár prebehol naozaj pri velkej účasti Vas všetkých a nie v tichosti. Dajte svojim záujmom o problematiku signál že chcete byt pri tom .A dajte signal ktorým smerom chcete íst.

Dajte aj tu na fore vediet čo sa vam stalo na dozoroch ,ako pstupovali rôzne orgány, Netreba sa bát, To ze si o tom povieme bude signálom ze nieco nieje v poriadkua treba s tým niečo robiť.

Ináč sa tu len bezhlavo diskutuje.

Tak zverení sa termín Seminára a máte záujem?

sekcia: Archívne fórum, 11.3 2014 6:52
autor: neznámy
Je to veru cudne ze to nieje zverejnene.Som za.Taxacia isla dolu vodou pricinenim NLC.Ako to s nou bude a co sa tam dohodne by bolo vhodne aby tam bola aj redakcia a sirsi okruh ako pozvani.PS Dano bolo to v pohode za otvorenost sa netreba bat.
11.3 2014 8:18
autor: neznámy
Overoval som si to u taxatorov.Pozvane su len vacsie spolocnosti a zostatok vyhotovitelov ani o tom nevie.Za skusky a osvedcenie zaplatili a teraz kaslu na nich....Nie je to nahoda ze je to podobne s vhotovitelmi ako s OLH. Mozno vymyslia preskolenie taxatorov za 155 Euro...a nasledne znizia cenu za PSoL z 10,60 na 6,80 Eura.
11.3 2014 8:49
autor: neznámy
V zákone je uvedené len, že sa má OLH štátneho školenia len zúčastniť. Nie, že má zaň aj štátu platiť. O "ľudovej" cene nehovoriac.
11.3 2014 12:40
autor: neznámy
Preto som stále avizoval, že zákon o štátnej službe nedodržiavala žiadna politická strana, nasadili svojich ľudí všade aj na MP, tým odbornosť sa stala zanedbateľnou a o dôležitých veciach sa potom takto rozhoduje, ako je vo vyššie uvedených príspevkoch uvedené. Ak sa toto nezmení na Slovensku, potom ako ste Nás niektorí nazvali Lesníčkovia nič nedokážu. Celá lesnícka verejnosť v súčasnosti je odsunutá na vedľajšiu koľaj, za pomoci médii sa aktivovali mimovládne organizácie, ktoré vniesli zmätok do vedomia občanov tohto štátu o lese ako celku a spochybňovali za pomoci neschopných politických zástupcov celého rezortu odbornosť našich lesníkov, celého školstva a s tým aj študentov, ktorí majú problém sa zamestnať - nemajú možnosť získať prax a tým aj vysvedčenie OLH, ktoré je viac než diplom. Téma si vyžaduje veľa času, ale aktivity Vami navrhované v aule školy mohli by začať prinášať ovocie, ale k tomu treba sa najprv zobudiť, prizývať média a cestou nich poopraviť názor na les ako taký a ny význam lesníckej odbornosti. Napr.: v štátnej správe a inštitúciach lesníckych nemôže pri výbere ľudí figurovať klauzula lesnícka odbornosť vítaná, musí tam tvrdo byť uvedené lesnícka odbornosť nutná!!! Už za socializmu toto bolo tak fungovalo.,
11.3 2014 13:54
autor: neznámy
Spravne suhlasim. Do 21.3. je este cas aby sa zmenili pozvanky na len pre pozvanych na pre vsetkych.Uvital by som aj reakcie top lesnickov ktori tu dopisuju ako lesnik,jozo,fero1,ktori akoby stratili zaujem o ucast na seminari.A odborne argumenty by mohli predostriet.Som zvedavi ci sa pozvanka objavi na lesmediu...
11.3 2014 17:02
autor: neznámy
Chcem zareagovat na temu a musim povedat ze naozaj sme dehonestovali nas stav tym ze vo veducich funkciach je lesnicke vzdelanie bohuzial druhorade.Mame sa za co hambit.Cize vlastne Aj OLH aj vyhotovitel lesa bol ponizeni a o jeho existencii rozhoduju lajci.Hanba je mi z toho nanic.Inac som za zverejnenie seminaru lesnickej sirse verejnosti.
11.3 2014 19:22
autor: neznámy
andrej necuduj sa system aky ste si vybudovali je Vase dielo.Potrba stale niekoho dusit povysovat sa kontrolovat a dokazovat si svoju nadradenost a neomylnost.Namiesto toho aby ste drzali spolu robite si zle...Lesnickovia moji zlati nemate nikoho ,kto by Vam ponukol nieco nove a vratil Vam uroven aku ste mali.Zatial Vas aj tak platime my vlastnici tak sa podla toho spravajte.Diskusie o97/2013 sa pomaly vytracaju tak uz aj v spolocenstvach bude vacsia zodpovednost ako doposoal a k tomu aby to prebihalo vsetko vporiadku budete spolupracovat ale my vyzadyjeme zivotaschopnu lesnicku podporu, nie ovcu ktorej povieme bud ticho platim ta ja...Na to ako byt od nas nezavisli musite popracovat...
12.3 2014 6:45
autor: neznámy
Nemám času niekedy sa prihlásiť, môj príspevok je vyššie a začína slovami "Preto som stále avizoval, že zákon o štátnej službe...". Dano uvedom si, že Lesníčkami prezentované argumenty sú predovšetkým pre dobro vlastníkov lesa a aj OLH!!! Čerpem ich so stretnutí s vlastníkmi, ktoré som ako prvý na Slovensku robil, urobil som ich 16 a ministri boli prítomní ( nie na všetkých, ale na väčšine ). Dobré vedia o čo ide. Potom nás ZSOLT odvolal a na minsterstve zostalo len pár z našej skupiny. Noví o tom teda vedia ..... . Obdivovali nielen témy stretnutia, metodickú pomoc ale aj vysvetlenia k zákonu, ten na prvý pohľad pôsobí represívne, ale keď bolo ľuďom vysvetlené ako hospodáriť, ako spoločne dozorovať hospodárenie - výsledkom bola spokojnosť subjektov a hospodárenie bez sankcii. Nemám veľa času písať viac som zanepraznený úlohami pre zalesňovanie. Ale aspoň svojimi myšlienkami sa snažím pomáhať ľuďom, je treba si uvedomiť že problémy lesníctva sa musia riešiť komplexne teda za účasti vlastníkov, správcov, užívateľov, projektantov PSoL, teda NLC, OLH ale aj lesníckych škôl. Je ich veľa a vysmievačné reči vlastníkom nepomôžu, vrátia sa im ako bumerang po nejakom čase.
12.3 2014 10:11
autor: neznámy
Lesanek ja vidim ze tvoje diskusne prispevky su na dobrej urovni tak ako aj zopar, ktori si az prilis zakladaju na akejsi atestacii a dalsom sprisneni a sankciach pre OLH a vlastnkov. Niektore navrhy su naozaj progresivne a le niektore ako keby stale kastovali lesnicku verejnost a sam vidis ze nedrzia spolu. Podla mna tvorbou novej legislativy, ktoraby mala motyvujuci charakter tak ako napriklad" vyzva na zabezpecene mlade lesne porasty" dosiahneme ovela viac ako represivnou formou postihujucu OLH a Vlastnikov. Doba ked stale niekto niekoho kontroloval je prec.Vidis ze jedna vyzva na zabezpecenie porastov podnietila vlastnikov o zaujem tak ako nikdy predtym. Dokonca aj mladsie porasty ako 7 rokov zacali vyhladavat. Samy na seba zavolali kontrolu ked chceli peniaze. Treba to uplatnit aj na hygienu porastov prebierky a prerezavky a hlavne podporovat OLH aby bol autoritou a nemal nad sebou jedneho co ho plat a druheho co ho kontroluje. Nieje mozne aby sa dobre robilo OLH ked ma 2 sefov.Neber moje reci vysmievacne je to len fakt a ako si povedal aj to co ste v time urobili sa neuskutocnilo tak isto si myslim ze v lesnictve sa pre zozbierane myslienky od diskutujucich neurobi nic. Mozno niekto najblizsie zrusi PSol alebo taxacne kancelarie. Ale najpravdepodobnejsie zakaza zbierat jahody..Nevies kto navrhol tu pasaz o hubach pre ktoru sa neschvalil zakon.To ste v time asi nevyprodukovali vy.Ale to hovori o obraze lesnictva.
12.3 2014 11:00
autor: neznámy
Dano, to čo sa tu snažíš povedať je pekná vec. Aby OLH bol platený štátom a tým bol finančne nezávislí od vlastníka. Problém je v tom ako vždy na slovensku. Niesú peniaze!! Aj PSoL na tom skrachuje tento rok už robia za 8€ na ha!! Nedávam tomu veľkú životnosť. Je to aj logické, ak štát určuje podmienky tak nech si platí OLHka, ale vieš si predstaviť koľko by to stálo? To by chcelo komplexnú reformu lesníctva a legislat. ja nemám pocit, že by sa kompetentným do toho chcelo preto je lesníctvo v slepej uličke...
12.3 2014 16:17
autor: neznámy
Gusto mas pravdu. Peniaze nie su. A na OLH nebudu nikdy.A preto treba institut OLH posunut do inej roviny.Pozri sa : hovoris o moznom zruseni PSol, ale PSoL ma standard schvaleny ministerstvom, standard OLH vobec neexistuje ,ci to vykonavas digitalne ,na kolene, papierovo je jedno. Aj keby si projekty mohli vykonavat OLH co bu bolo dalsie navysenie ich prace ktoru im nikto nezaplati, das mi zapravdu ze 99,9 percent do nedokaze odovzdat do databanky v schvalenej forme. nefandime si ze to bude projekt na papierovu A4 co by urcite kazdu OLH zvladol..
Zaplatil by OLH kovi vlastnik,ktory ma 1000ha keduz hovoris 8 euro za projekt 8000euro? Podla mna zase by to nasi legislativci daly do povinosti OLH a robili by to v ramci paragrafu 48. To je najjednoduchsie riesenie .V takejto poziicii je OLH teraz ma za nieco zodpovedat ale pravomoci okrem ohlasovacej nema ziadne.
Podla mna moze byt stat rad ze ma kvalifikovany personal po vlastnikoch lesa a informacie do databanky a zelenej spravy ma zadarmo respektive platia to vlastnici.
Moj nazor je ze za cinnosti vlese nema zodpovedat kedze nema pravomoci OLH. Podkladom pre kontrolu ked uz tak chcete kontrolovat ma byt informacia zapisana v PSoL ci sa tam nieco urobilo co je aj doteraz ale v akej kvakite,ci to bolo vyznacene alebo nie,ci niekto zalesnil alebo odmieta nehadzme na plecia OLH, kedze je stale zamestnancom.Postavme ho do pozicie vyhotovitela ked jeho ulohou bude popisat skutocny stav co sa u vlastnikov v lesoch vykonalo v rocnom hlaseni a legalnost a kvalitu nech posudi statna sprava, Naco dehonestovat jeden medziclanok a pokutovat ho...OLH nieje podla mna strazca zakona ,SBS. Mal by davat odborne poradenstvo a evidovat vykonane cinnosti.
Ved si zoberte kolko informacii ma stat zadarmo da sa povedat cez OLH .Zoberte si ze OLH funguju vo vacsine pripadov v prosperujucich spolocenstvach kde svojim zamestnavatelom nesposobuju financne skody na majetkoch.A kazdy ich chce len kontrolovat a sankcionovat.Citite naozaj taku potrebu aby zodpovednost niesol OLH. Pre nas vlastnikov je to najjednoduchsie my sa vzdy na OLH vyhovorime.
Gusto ja si myslim ze treba zmenit uhol pohkadu na OLH dat ho do inej pozicie a uvidis ze to stmeli vsetkych lesnikov ked sa nebudete samy seba obavat...
13.3 2014 6:10
autor: admin
Takže, ako sa veci majú: Organizovanie tohto pracovného stretnutia, teda nie semináru, je po dohode so sekciou lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR ,v kompetencii NLC. Zámerom bolo v užšej pracovnej skupine zainteresovaných subjektov pripraviť návrhy na riešenie mimoriadne zložitej situácie vo financovaní hospodárskej úpravy lesov s osobitným dôrazom na financovanie PSL(predtým LHP). Keďže okruh dotknutých subjektov je veľký, čo svedčí o širokom zábere HÚL a jeho význame nielen pre celý sektor lesníctva ale aj ostatných súvisiacich odvetví, bolo pre organizátora asi veľmi zložité zvoliť okruh účastníkov takéhoto pracovného stretnutia. Ohlas,ktorý spôsobilo zverejnenie tejto akcie svedčí o záujme vyjadriť sa k tejto téme oveľa väčšiemu počtu ako je okruh pozvaných účastníkov. Je len na organizátoroch pracovného stretnutia ako sa s tým vysporiadajú. Zrejme by bolo vhodné využiť okrem pracovného stretnutia aj zorganizovanie semináru alebo diskusného fóra, na ktorom by následne po tomto prvom pracovnom stretnutí mohli odznieť už aj závery a odporúčania pracovnej skupiny na širšiu diskusiu všetkých zainteresovaných.
Informáciu o spomenutom pracovnom stretnutí prinášame v sekcii O čom sa hovorí.
13.3 2014 9:06
autor: neznámy
Dakujem pan redaktor.Som rad ze lesmedium naozaj tvori podpornu zlozku lesnickej verejnosti. Naozaj chceme aby sme vytvorili funkcne prostredie pre lesnikov a obhospodarovatelov. Je naozaj vidiet ze viete zabezpecit velmy vela. Aste raz dakujem za diskutujucich,
13.3 2014 10:13
autor: neznámy
Dano, vďaka za obšírny príspevok. Myslím, že tvoja vízia posúva niečo ďalej tento problém. Avšak je to rozsiahlejšie ako to tu ponímame. OLH má aj kontrolovať dané práce a navrhovať vylepšenia prevedených prác. OLH je od toho aby vedel čo a ako kedy a kde. Za to je koniec koncov platený. Robil som vyhotoviteľa PSoL a poviem že málo ktorý OLH by to zvládol! Je toho moc a je to zložite,(bez urážky) hlavne staršie ročníky by nemali šancu. A ak sa to má robiť od stola z NLC to už vôbec bude úplne nanič. Neviem či sa podarí zosnovať naozaj odbornú diskusiu na konci ktorej by bolo skutočne dobré riešenie. Budem rád a aj sa rád zúčastním ak sa to naozaj podarí.
13.3 2014 18:41
autor: neznámy
Dakujem Gusto.Samozrejme ze ze prevetit si ze prace su prevedene ma preverit a naozaj ale naozaj moze len odporucit ak niesu v dobrej kvalite urobene opravit.Naschval som tu dal tuto temu o kontrole lebo je dost subjektivne ci je dobre nieco osetrene alebo zasadene a tak isto viem ze niektori OLH dost tazko znasaju ak prace su nekvalitne a nemaju paky to zmenit a maju byt za to zodpovedni. Preto hovorim ich jedina pravomoc "Ohlasovacia" ak si u niekoho zamestnany vies ze je nie moc statstne riesenie. Dobre si pametate aferu s p.lapinovou s NLC, ktora upozornila na nehospodarne nakladanie prostriedkov cca 700 000 eur . Dostala sice vyznamenanie od matovica, par ludi sa s nou pofotilo a bolas nou beseda v radiu RTVS ale tym aj skoncila. Vyhodili ju je bez prace a sotva ju niekto zamestna. Poviete si taka zena ked ma tolko kontaktov na vysoko postavene osoby nemala by mat problem s pracou. ha,ha -Kto by bonzacku zamestnal, este by nieco nasla aj Ficovi a potom by nam Merkelova dala...A tak to je aj s OLH.Paragraf 48 je nedokonaly a treba ho od zakladov prekopat.Ci sa niekto bude hnevat alebo nie ale inac sa nepohneme dalej a to iste aj PSoL. Ja viem ze nikto neda na nic peniaze ale preto treba hladat nieco nove progresivnejsie co spaja lesnikov a ved spolu chodili na tu istu skolu a v tomto systeme si davaju pokuty, beru licencie a tym rozhoduju o zivote svojich kolegov. Co ste to za lesnicky stav..
Treba aby v tomto roku bol zavedeny plan pracovnyxh stretnuti ohladom tvorby PSOL a OLH.
14.3 2014 5:33