Lesmedium

tažba lesa

autor: jozef
sme traja vlastnici lesa jednej parcely s vymerou 10000m pritom ja mam podiel 6000m sestra 2000m a brat 2000m lesny hospodar dal prikaz na tazbu lesa ale je taky problem ze brat mensinovy vlastnik s tazbou nesuhlasi ako pokracovat?
sekcia: Archívne fórum, 26.1 2014 19:34
autor: neznámy
Tu je asi vedľajšie, či menšinový vlastník nesúhlasí.
Otázka je, či by ste hoci aj všetci traja mohli nesúhlasiť. Možno, ak by ste mali odborne podložený protest, tak by ste na lesnom úrade uspeli a nemuseli ťažiť.
No a pokiaľ by nesúhlasil iba menšinový vlastník tak by musel presvedčiť nielen úrad, ale aj Vás.

Aj rozmýšľam, či odpovedať mám vôbec odoslať. Nie som ani pracovník lesného úradu, ani lesný hospodár. A určite čakáš odpoveď od nich.
Ak sa do diskusie nezapojí niekto rozumnejší napríklad tvoj menovec, odporúčam ti položiť otázku na Agrofórume Ministerstva pôdohospodárstva ....
26.1 2014 21:48
autor: neznámy
Ak ste všetci traja spoluvlastníkmi a obhospodarovateľmi daného pozemku a nemáte medzi sebou uzavretú inú dohodu, o hospodárení rozhoduje kvalifikovaná väčšina. Ide tu o uplatnenie práva podľa OZ, ktorý ustanovuje, že o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú jej spoluvlastníci väčšinovo podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov.
27.1 2014 7:44
autor: neznámy
Jozef 1, treba dodať, že OLH musí konať aj podľa schváleného Plánu starostlivosti o lesy. Je treba komplexne posudzovať danú situáciu, ťažbu tiež nemožno odkladať do kedy sa komu zapáči. Zákon predsa taxatívne uvádza aké povinnosti má vlastník lesa, aké OLH a aj kto a do akej miery za to zodpovedá. Zákon netreba vždy brať ako represiu, zákon ak ho vieme správne čítať a uplatňovať v praxi, pomáha vlastníkom lesa zabezpečovať trvalé obhospodárovanie v lesoch, inými slova,i aj skavlitňovať tento majetok. Ale toto treba ľuďom aj patrične vysvetľovaľ napr. aj v ramci metodickej pomoci zo strany štátnej správy či OLH
27.1 2014 9:02
autor: neznámy
Jednoznačne súhlasím s Jozefom1, komentár lesanka je ako výcuc z trojhodinovej prednášky o lesoch.
27.1 2014 11:10
autor: neznámy
možno, ale ak to nevieme, ľahko môže sa stať, že poruší zákon vlastník lesa, resp. OLH. To čo píše Jozef1 je správne z hľadiska postoja viacerých vlastníkov k výrubu. Ale či je ten výrub legálny, alebo nie, to je už druhá vec.
27.1 2014 13:03
autor: neznámy
Fero a s čím si to vlastne súhlasil. Však Jozef1 iba konštatoval ako sa narába s vecou v spoločnom vlastníctve. A Lesanek odbornejšie ako ja vo svojej prvej reakcii rozviedol, že rozhodnutia OLH nie sú na srandu králikovú.
Máš snáď k dispozícii z praxe iný výklad úloh OLH ako ho uvádza Lesanek?
27.1 2014 13:42
autor: neznámy
dakujem za radu iba doplnim ze v tom nasom spolocnom lese je kalamita 90% suchare korovce takze lesny hospodar nam dal 3 mesiace nato aby sme vykonali tazbu .. a ak ten brat nebude suhlasit tak mozeme rezat aj bez neho?? iba ho potom vyplatit ?
27.1 2014 14:21
autor: neznámy
Na ťažbu dreva na lesnom pozemku je potrebný písomný súhlas OLH. V podobných sporoch býva niekedy problémom komu má OLH takýto súhlas vystaviť, resp. pre koho. Odporúčam aby ste OLH preukázali, že disponujete v danej veci väčšinovým rozhodovacím právom. Samozrejme v prípade ak ste všetci traja oprávnení obhospodarovatelia daného lesa.
Ak obhospodarovateľ lesa neplní svoje zákonom stanovené povinnosti je OLH povinný o tom informovať lesný úrad.
27.1 2014 16:20
autor: neznámy
Ten čo diskutuje nech odpovedá tomu, čo dal podnet do diskusie a nech neodpovedá na názor diskutujúceho pred ním. Autora otázky to nemusí zaujímať. Toto na margo Vladovi. Prepáč autor Jozef, odbehol som od témy.
27.1 2014 18:50
autor: neznámy
Ferko, sypem si popol na hlavu. Dúfam, že mi to Jozef prepáči. Lebo aj to je odbehnutie od diskusie. Predpokladám, že nie si ten FERO, čo Lesankovu reakciu znevažujúco hodnotil ako výcuc z trojhodinovej odbornej prednášky.
Alebo si to bol ty a nemyslel si to znevažujúco?
Nuž ak to nebolo znevažujúce, ale naopak chcel si tým potvrdiť, že Lesanek píše akoby na základe počutého z odbornej prednášky, pôjde ďalšia dávka popolu na hlavu. : - )
28.1 2014 10:47
autor: neznámy
Povinnosť vlastníka je spracovať náhodnú ťažbu. a botka! Bez ohladu na to, či súhlasí alebo nie. To je povinnosť zo zákona a OLH ho má na to upozorniť a ak vlastník nesúhlasí má to ohlásiť na Lesný úrad.
28.1 2014 17:35
autor: neznámy
Olh robi svoju cinnost na jprl.podla mna je velkou chybou ak by vlastnici do danej situacie zatahovali lesny urad.olh moze vydat suhlas kazdemu z vlastnikov a je na vlastnikoch ako si to medzi sebou vyriesiaak tu tazbu vykona napr mensinovy vlastnik.nezatahujme do vlastnickej problematiky olh a lesny urad.v konecnom dosledku si to vzdy odnesie olh.nech si tieto veci riesia v obcianskopravnom konani.olh ci by sa mali spojit a konecne vyvolat zmenu vo svojom stave inac budu vzdy ti najhorsi.myslim si ze aj v tomto pripade olh pohorel.....
28.1 2014 19:11
autor: neznámy
Ďakujem Vlado, nič si z toho nerob. Typickí Slováci, nie aby ocenili dobrú radu, prípadne doplnili ju ak treba, ale ihneď kritizujú všetko, ale i tak sa prejavuje odbornosť diskutujúceho. Moja rada vychádzala z poznatkov len 28 ročnej skúsenosti získanej pri stretnutiach s OLH, ŠS či obhospodárovateľov lesov.
29.1 2014 10:49
autor: neznámy
Pre Jozefa 26.1.2014, 19:34:
Súhlas na ťažbu bol vydaný pre koho? Pre profesionalnych ťažbárov najskôr prepokladám.
Ak sa jedná o celoplošný výrub-Rubnu-Obnovnú ťažbu 10000m2, tých jeho bratových 2000m2 by som nechal tak, po vzájomnej dohode ich vytýčenia-ludský a bratský prístup. Jeho podiel nemusí byť vyrúbaný a neplynú z toho žiadne sankcie.
Ak sa jedná o výchovnú ťažbu-prebierku, tiež by som po spoločnom vytýčení tých 2000m2 tam nezasiahol s tým, žeby som brata upozornil o tom, že má vyznam urobiť tú prebierku pre buducnosť stromov a OLH by len odevidoval skutočne vykonanú časť prebierky a na jeho časť by zmenil predpis, znížil, čo je v jeho kompetencií.
Tu, v prípade vlastníckych sporov ako nakladať s majetkom, by mal OLH veľmi citlivo narábať s vôľou vlastníkov a hlavne by mal predvídať úskalia ich dopadov a hlavne by mal rešpektovať ich vôľu v plne možnej miere.
A ak je ten OLH veľmi autoritativny, nič Vám nebráni ho vymeniť!
24.2 2014 23:25