Lesmedium

podielové spoluvlastníctvo a členstvo v pozemkovom spoločenstve

autor: Mária
Dobrý deň, od roku 1995 som podielovou spoluvlastníčkou nehnuteľností, ktoré patria do pozemkového spoločenstva, ktoré vzniklo v roku 1996. O vzniku spoločenstva som nevedela a tak som k zmluve o založení doteraz nepristúpila. Tento týždeň mi prišla ponuka na odkúpenie môjho podielu v urbárskej spoločnosti a tak som sa dozvedela o svojom podiele v urbárskej spoločnosti. Chcela by som sa opýtať, či mám nárok na dividendy za všetky tie roky, čo som nevedela o svojom podiele a či som mala pristúpiť k zmluve o založení, či je to možné aj teraz a či nemali poviinosť oboznámiť ma so založením pozemkového spoločenstva a o hospodárení na nehnuteľnosti, ktorá je aj v mojom podielovom spoluvlastníctve. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
sekcia: Archívne fórum, 14.11 2013 13:29
autor: neznámy
Prvá reakcia čo mi napadla bola: "Dobré ráno stará mama".
Ale takto sa nepatrí reagovať, tobôž už nie na otázku dámy.
Ale po poriadku. Pozemkové spoločenstvo nemusí nikoho upovedomovať, že má podiel v spoločenstve. Platí opačná povinnosť. Vlastník sa musí prihlásiť o členstvo v spoločenstve.
Nárok na podiel na hospodárení máš, pravda ak spoločenstvo dobre hospodárilo a v závislosti na veľkosť tvojho podielu sa ušlo aj tebe. Pravda, platí 3 ročná premlčacia doba, ak v zmluve, alebo stanovách spoločenstva nie je dlhšia doba.
Na odkupovanie podielu na spoločnej nehnuteľnosti, platia úpravy o predkupnom práve. Bližšie v zákone 97/2013. A v tvojom prípade ide o spoločnú nehnuteľnosť, keď hovoríš o urbárskej spoločnosti.
14.11 2013 17:15
autor: neznámy
Vďaka za skorú odpoveď. Ironické poznámky Ti idú. :) Nie som urážlivá, pobavilo ma to. Písala som to v mene mojej mamy. Zákon som si čítala, aj o predkupnom práve viem, len o vzniku pozemkového spoločenstva tam je toho pomenej. Aj napriek môjmu čerstvoukončenému právnickému vzdelaniu sa v tejto problematike vôbec nevyznám a myslím si, že niektoré zákony sú trošku nahlavu (alebo aj trošku viac). Že si určitá časť podielníkov vytvorí pozemkové spoločenstvo a vynáša im a ostatní spoluvlastníci sa o tom nemusia ani dozvedieť sa mi nezdá slušné. :) Ale to robí asi len ten môj čerstvovyvinutý cit pre spravodlivosť bez zašpinenia reálnou praxou. Najmä pokiaľ ide o spoluvlastníkov, ktorí sú dedičmi a vôbec nežijú v danom regióne a tak ani ústnym podaním sa to k nim nedostane: "Počula si suseda? Že sa nám tu založilo pozemkové spoločenstvo..." :) Asi začnem častejšie chodiť na lesný úrad, len tak pre info, či náhodou nevzniklo nejaké spoločenstvo. Prajem pekný večer. A ešte raz vďaka za radu.
14.11 2013 18:07
autor: alaveso
Zapojím sa tiež do diskusie. Podľa zákona valné zhromaždenie sa koná min 1 krát za rok a ten kto ho zvoláva (najčastejšie výbor) tak má povinnosť oboznámiť všetkých členov o konaní valného zhromaždenia. Takže ak mama v urbárskej spoločnosti má podiel od roku 1995 tak ju min 17 krát opomenuli oboznámiť s valným zhromaždením. Je možné že spoločenstvo a nie je to zriedka že sa skladá z niekoľkých listov vlaszníctva, teda že nehnuteľnosť nie je evidovaná len na jednom liste vlastníctva a nie na každom sa mama možno nachádza a ak spoločenstvo zvoláva ľudí na valnú hromadu len z nejakého jedného listu vlastníctva a práve kde mama nie je tak je možné že ju proste opomenuli. Treba to pripomenúť a dať si to do poriadku tak ako z vašej strany tak aj zo stranu spoločenstva aj s prípadným dodatočným vyplatením podielu.
14.11 2013 22:46
autor: neznámy
Mária alias Michaela a či Michaela alias Mária.
Tak som to teda schytal, aj keď som poznámka o zimnom spánku nebola na plnú hubu.
Otvorila si tému 100 percentného vlastníctva. Ako právnička (dúfam, že môžem tykať - teda na blogu) určite prídeš na to, že sú určité súvislosti, ktoré treba rešpektovať. Ako napríklad tú, že voľakedy dostali urbariáty na obhospodarovanie nejaký majetok. Všetci jeho účastníci ako celok. Za to potom museli vykonávať nejaké práce. Dostali to len na obhospodarovanie. Nie do vlastníctva. Po nejakých spoločenských zmenách to dostalo aj do vlastníctva, ale vždy to bolo v režime, že si s vlastníctvom nemôžu nakladať ako chcú, ale bolo to o spoločnom hospodárení. To platilo do obdobia, kým sa po roku 1948 všetky takéto spoločenstvá nezrušili. (A vtedy si už vlastníci dupľom nemohli robiť čo chcú). Po roku 1989 teda po prijatí zákonov o združovaní nastalo aj oživenie ubrariátov, komposesorátov a iných historických spoločenstiev. Samozrejme, že na tých zásadách ako vznikali v minulosti. Aj keď formálne nehnuteľnosti vo vlastníctve jednotlivcov ale prakticky ako spoločná nehnuteľnosť všetkých. Nie je asi treba konštatovať, že ak by sa obhospodarovanie mohlo spoločenstvu prinavrátiť až po súhlase všetkých pôvodných členov, respektíve ich dedičov, tak by sa veľkej časti týchto spoločenstiev prinavrátiť nemohlo. Niektorí neznámi, niektorí roztrúsení po republike a teda tiež neznámi. Po prijatí zákona o pozemkových spoločenstvách síce neznámych vlastníkov formálne zastupuje Slovenský pozemkový fond a takto by formálne mohla byť reč o 100 percentnom súhlase so spoločenstvom. Ale pre tých žijúcich s neznámou adresou to vyjde stále na rovnako. Nevedia o tom, že majú mať nejakú účasť v spoločenstve.
Na druhej strane, počas existencie spoločenstva ak niekto niečo zdedí, spoločenstvo sa o tom nedozvie. Notári a či katastre nemajú povinnosť oznamovať spoločenstvám: "Na listoch vlastníctiev došlo ku zmene." Historické spoločenstvá teda spoločenstvá hospodáriace na spoločnej nehnuteľnosti, by to síce mohli zistiť, lebo tých listov vlastníctiev nemajú veľa. Možno do 10. Ale ak ide o spoločenstvá so spoločne obhospodarovanými nehnuteľnosťami, tam ich býva aj vyše 500.
A pokiaľ ide o chodenie na lesný úrad. Tam by možno mal zájsť čerstvý dedič, pokiaľ nevie, kto obhospodaruje jeho dedičstvo. Avšak, keďže zákon 97 nezakazuje, aby s pozemkami mohli hospodáriť aj občianske združenia, tak sa potrebnú informáciu nemusia dozvedieť. A možno lepšie pochodia na lesnom úrade.
15.11 2013 11:07
autor: neznámy
Posledná veta mala znieť: "A lepšie pochodia na obecnom úrade."
15.11 2013 11:11
autor: neznámy
Otázka pre Vlada : Poprosím ťa, ta 3 ročná premlčacia doba - to ktorý právny predpis ju stanovuje ? ďakujem.
15.11 2013 20:20
autor: neznámy
Očiansky zákonník paragraf 100 a ďalšie. Niet za čo. : - )
Nie som právnik a ak chceš mať istotu, obráť sa na nejakú internetovú právnu poradňu.
16.11 2013 11:45
autor: neznámy
Vďaka krásne za rozsiahly príspevok aj o histórii, aspoň trošku mi urobil obraz na danú problematiku, takisto za venovaný čas. Prajem všetkým veľa trpezlivosti s právnym systémom a spokojný život bez krívd. :)
16.11 2013 22:16
autor: neznámy
Dobry den.Chcela by som sa spytat ci mam narok na dividendy s urbarskeho spolku vzhladom na to ze moj brat si nepravom privlastnil vsetok narok na tieto dividendy.Brat zfalsoval vsetky dokumenty ktore sa tykaju veskereho majatku po smrti rodicov.Chcela by som vediet ci to nie je premlcane na kolko su rodiciea mrtvy 20 rokov.Nakolko som sa dostala do zlej financnej sytuacie riesim to az teraz.Sme 3 surodenci a dividendy by sa mali delit medzi vsetkych ale vdaka bratovi nikto nic nedostava.Ak by bola moznost da sa to spetne vymahat?Ak ano poradte mi prosim vas akym sposobom mam pokracovat dalej.Dakujem
23.1 2014 13:31
autor: neznámy
k betke
Na dividendy máte nárok len v tom prípade ak ste vlastníčkou podielu. Ak ste vlastníčkov potom žiadajte aby Vás urbársky spolok zapísal do zoznamu svojich členov. K tomu musíte doložiť doklad o vlastníctve podielu. Pokiaľ bol Váš podiel v minulosti neoprávnene vyplácaný niekomu inému, žiadajte spolok aby vec prešetril.
24.1 2014 11:20
autor: neznámy
Mária - zisti si na katastri v akych parcelach je vlastne matka vlastničkou, potom si zisti či su tieto parcely v urbare či poz.spol. a ak ju nevolali na valne zhormaždenie maš nárok na náhradu za cele obdobie.
3.2 2014 23:02
autor: neznámy
Peter, podľa akého zákona? To zaujíma aj mňa?
7.2 2014 8:15