Lesmedium

Musí mať LKT ŠPZ, TK, EK, KO????

autor: horar88
Podľa preverovania strojov pracujúcich v lese zo strany š.p. Lesy SR je hneď v prvom riadku platnosť osvedčenia o technickej kontrole. Videli ste už niekto tento papier, musí mať stroj pracujúci v lese tecnickú kontrolu???
sekcia: Archívne fórum, 10.5 2013 10:49
autor: neznámy
Ja som taky papier nevidel,ani neviem cloveka,ktory to videl,ale vsetci vravia, ze to treba,to je dalsia debilina,z hlav nasich zakonodarcov,ked boli stroje ich,statne,nebolo treba nic,a ked sme to od nich odkupili,tak sa zamyslaju ako zivnostnikom zneprijemnit zivot.LKT je olejnicka ked je nova,a nie 30 rocna,a na cestu sa nesmie ukazat, lebo ta zavru,tak naco je specialnemu lesnemu traktoru TK to neveim,musi sa len prevazat na nakladiaku,o nejaky rok mozno schvalia novelu zakona,a budeme to musiet prenasat helikopterou,tu je vsetko mozne,tato unia nam dava na frak,zlaty sudruhovia rusi.O novych strojoch sa nam moze len snivat,na tie maju akurat tak uzernici,ktori nas zamestnavaju,a poriadne oje...vaju,a tieto stare vy kopavky horko tazko,krvopotne udrziavame po kopeja na ziadnu TK nepojdem,budem robit dalej,a ked mi daju pokutu,alebo ma odstavia,hura ideme na podporu,to je pre stat asi najlepsie,a najlepsie bude, ked nas odstavia vsetkych,a pojdu robit sami,lkt rozpalim do srotu,a konecne budem mat pokoj od tychto,prepacte za vyraz kokotin.drahi kolegovia prajem vela stastia,a pevnych nervou,v podnikani v LH.
10.5 2013 14:51
autor: neznámy
ano,cim vacsia sprostost tim vacsia pravdepodobnost,jaroslav ma pravdu,treba to ignorovat,ak nieco vymyslia,tak je to vzdy podpasovka,este sa nestalo za tych 23 rokov aby urobili pre zivnostnika,a to nie len v LH,ale v kazdom odvetvy nieco pozityvne,vzdy je to len hlupost,jedna vacsia od druhej,a toto si volime sami na seba,a mozeme robit co chceme proti tomu,aj tak nas znicia,na jedneho robotnika je minimalne 20 debilov,a to nevidrzi ani silny jedinec. Cim skor sa na to vyserieme,tym lepsie.
10.5 2013 16:47
autor: neznámy
Milí páni.To že mate stare olejničky v hore je zásadne problém majitela.Prva moja otazka by bola ..ako sa starate o tie stroje?je to priebezne a v nejakých cykloch,alebo len vtedy ked sa nieco zoderie?A potom dalsia otazka.stretli ste sa s prípadom ked mate prechadzat cez vodny tok a najskor isiel na bielu plachtu?Asi nie.Ale ak si dame do povedomia ze na STK nam skontroluju aj brzdy,ktore sú velmi dolezite ,pochopite ze ani olej okolo vodnych zdrojov nie je velmi dobry.A z hladiska ekonomiky este tolko.Ak ja mam kazdy den lievat do stroja niekolko litrov oleja,tak po preratani zistim,ze robim iba na naklady.Ak mi teda unika olej,asi to z nejakeho dovodu bude a snazim sa to napravit.Totiz su na slovensku lokality,kde taketo stare hriechy uz nechcu ani vidiet aj z dovodu ekologie.Pracujem v hore kde chlapi maju r.v LKT 82,84 a maju ich v poriadku.A tiez sa stazuju ze malo zarabaju,ale kde je vôla,tam je cesta.Mozno bz stacilo zmenit myslenie a mozno obsluhu a v niektorych pripadoch oboje.Totiz proti vetru čúrať sa neoplaca a ani proti zakonom.Chlapi vela uspechov prajem a ak mozem este nieco :nie vsetko co sa vidi take zle ma aj ten umysel.Mensie opravy=mensie naklady,väcsie vykony.
12.5 2013 13:44
autor: neznámy
To čo tu JARIK popisal je sice pekne, ale nie presne vystihujuce podstatu problemu. Problem je v tom, že ak v lese takmer dennodenne pracuje 20 ročný stroj, beznou udrzbou sa jednoducho neda udrzat v takom technickom stave ako ked ten stroj mal 2 roky. Vyzaduje si vacsie opravy alebo generalky a to su vacsie investicie a vzdy tu nasleduje otazka ci sa vobec do 20 rocneho stroja oplati tolko investovat, alebo premyslat zainvestovat a kupit novy. Lenze tu je dalsi problem. Pri dnesnej neistote v objeme prac a za tie nastavene ceny za pracu je asi tazko realne brat si uver na novy stroj. Tak sa nakoniec voli sposob obetovat dennodenne nejaky ten liter oleja navyse, pretoze ten sa este da dost lacno zohnat za velkoobchodne ceny alebo inym sposobom. Toto je hola realita nie preto, ze by to ludia tak chceli, ale preto, lebo to tak musia robit z dovodov financnych a pracovnych
13.5 2013 20:11
autor: neznámy
lesnik si ma predbehol, je to presne tak, kolko novych strojov sa kupuje do lesa sa da zistit velmi jednoducho ... v lesnictve sa este ide zo zotrvacnosti ...
13.5 2013 21:10
autor: neznámy
Mili pani zdravim Vas.Nepovedali ste tymto nazorom nic nove.Kedze som predtym pracoval v oblasti kde som sa staral o nieco take ktore sa Vam vznasalo nad hlavami,tak velmi dobre viem o com hovorim.Viem ze situacia vobec nie je lahka,ale EU vsetkych tlaci k muru a to najmä legislativou.A kedze hlavou mur neprerazite,nakoniec Vam neostane nic ine ako zohnat nieco lepsie,ako stare hriechy drzat pri zivote.Skuste si prosim uvedomit takuto situaciu a dobre si zapamatajte tieto slova...TTym ze budete mat techniku bez papierov a v zlom tech.stave,pride technika ktora bude splnat normy a poziadavky a Vas tak odstavia aj napriek tomu ze ste v hore niekolko rokov a poznate uskalia roznych terenov.Ale len mala kalkulacia..ak mam Lkt do ktorej musim vrazit do roka 7-10 tisic euro len ako neustale opravy,nove naplne,robotu,cas a vsetko ca s tym suvisy,tak si myslim a aj ekonomicky mi to tak vychadza ze je lepsie mat nieco novsie,uz len preto aby som neprelezal pri stroji pol roka,mal na to nejaky servis a nemusel sa bat toho ze dnes budem musiet menit kardany,o tyzden problem s hydraulikov atd.Viem ze sa to lahko hovori ale slovak je uz raz taky ze mu budu aj na chrbte rubat.Viete sami dobre,ze pred par rokmi autodopravcovia vybohovali lacnejsiu naftu .preto lebo urobili strajk,len spravili chybu-stat a blokovat cesty.Keby sa postavili pred obchody a zablokovali v BA vsetky obchody s potravinami,tak si myslim ze by vladu capicami ludia pohlusili.A keby sa ludia v lese postavili na odpor a prestali tazit drevo tak na dva,tri tyzdne ,viete aky kolaps ekonomiky by nastal.Teplarne -bez suroviny.elektrarne-bez suroviny.prepravcovia -bez roboty a tak by sme mohli pokracovat az pokial by pani ovladajuci drevospracujuci priemysel museli zmenit retoriku voci robotnikom v lese.Janosika ked vesali tak poveda ,,Hlavy hore bedac bosa..dnes by mozno platilo,, hlavy dokopy..Chlapi nieco z filozofie,,robte tak,aby ste sa vela nenarobili a rozmyslajte tak aby ste nemuseli vela rozmyslat.Vela uspechov.
13.5 2013 23:14
autor: neznámy
Este mi neda nezareagovat na prispevok JARIKA, ano to co tu pises je pravda, ja chcem len doplnit svoj nazor v com je hlavny problem, ze ludia v lesoch pracuju uz s presluhujucou technikou.Hlavny problem je v tom, ze na Slovensku a obzvlast v statnych lesoch sa vytvorila legalna uzera v podobe dodavatelskych garazovych firiem, garazovych preto lebo okrem jednej kancelarie 1-2traktorov a nejakej vyvozky nevlastnia ziadnu techniku a vyhrali tender na region zahrnujuci dva okresy, vsetko ostatne im vykonavaju subdodavatelia-drobni zivnostnici, ktori cely zivot pracuju v lese a v podstate ani nic ine nevedia robit. Na tomto by nebolo nic zle len keby to fungovalo tak ako by to v demokratickej krajine malo fungovat. Lenze to tak nie je. Vdaka klesajucej rocnej tazbe v poslednom obdobi nastava u subdodavatelov hlad po praci cim sa zakonite znizuje cena prace, a toto hlavne tieto firmy zacinaju zneuzivat, v podobe meskania vyplatenia faktur za pracu, manipulovanie s cenou za jednotku objemu prace, zrazky z objemov dodanych prac, ale hlavne neustale drzanie tychto subdodavatelov prac v strachu, ci vobec nejaku pracu mu dodavatel prac da, a aky objem. Keby tieto firmy boli co i len trochu seriozne, tak by stalych subdodavatelov po vyhre tendra oslovili s tym ze maju takyto objem prac za taketo obdobie a za urcitu cenu, a ci su ti subdodavatelia ochotni pre tuto firmu pracovat alebo nie. Potom by aj subdodavatelia si mohli skalkulovat, ci je perspektiva prace a ci si mozu dovolit nakupit novu techniku. Lenze toto takto nefunguje, nastava chaos, o ktorom by radovi lesnici vedeli hovorit hodiny, ako priklad uvediem striedanie tazbovych a pestovnych partii po LO, nedodrzana technologia prace, znicene porasty, co je vysledkom nizkej ceny za pracu a velkych objemov dodanych prac aby tito ludia aspon nieco zarobili. Keby aj kompetentne kontrolne organy v LH konali, tak by tieto dodavatelske firmy uz davno tymto systemom nemohli fungovat, lenze akosi sa aj stara technika v lesoch prehliada, prehliada sa nekvalitne odvedena praca, nedodrzanie technologie, ono to akosi vsetkym vyhovuje, len tym ktori skutocne v lese manualne pracuju a tym ktorym skutocne na lesoch zalezi sa ozyvaju, upozornuju na katastrofalny stav ale uplne zbytocne, pretoze ked uz kontrolne organy nemaju zaujem tento stav riesit uplatnovanim legislativy a sankciami nad nedodrzanim legislativy tak kto potom. Keby sa ludia vzopreli podla tvojho scenara bolo by to pekne ale to by nemohla existovat ta povestna slovenska nejednotnost a strach.
14.5 2013 19:07
autor: neznámy
Viem velmi dobre o com hovorite.Aj ja bojujem kazdy den s ludskou hlupostou.Dam otazku ak mozem..A dokedy chcete drzat hubu a nic neurobit?Dokedy budete chciet byt ako v otrokarskej spolocnosti.Co tak dat najavo,ze ste ti,ktory si zasluzia tu poctu.Viete robit,viete ovladat techniku,viete co sa robi a ako sa robi, a co tak pouzit ich vlastne zbrane .Co tak zamedzit takej perspektivnej praci inych.Ved hadam mate svoj vlastny rozum.Ak sa pozrieme do historie bol tu isty vladca a volal sa Svätopluk,ktory vraj mal troch synov,ktory chceli vladnut.No skrachovali len preto lebo jeden tahal cihi,druhy hota a treti bol z toho v prdeli.Ak Vas niekto podlezie cenou,tak bud zo zufalosti alebo z vyjebanosti.Ak to dokaze jeden,ze s Vami vyjebe ,najde sa druhy ,treti a budete to nuteni urobit aj Vy.Ak sa spojite viaceri a budete vediet co chcete verim ze existuju sily a prostriedky ako dosiahnut svoje.Lenze sa radsej schovate viekam do prdele a z kuta vykrikujete ako je zle.Skusim sa spytat ..ste horsi ako druhi? nedokazete co druhi?odpoved poznam-dokazete ked chcete .Ak viete kde su slabe miesta systemu vrazte tam nôž a pre istotu hrdzavy,aby ste dokazali ze ste postrachom na zlomenie nekalych praktik.A som presvedceny ze poctiva robota prinasa uspech,ale ak ste spravili nieco nekale aj vy,tak sa musite bat.Viem ze system je nastaveny proti Vam,ale Vy ho chlapi dokazete zmenit len preto ,ze to chcete.Ak ste ale 20 rokov v lese,skuste sa vratit do systemu socializmu a zistite ze komunisti neboli jebnuty.Mali system Vy ste sa dostali do chaosu a to mozno aj preto lebo stary system skoncil skor ako ste ho zazili a teraz ste ovladany nejakymi tajtrlikmi,ktory vedia ako Vas ojebat.
14.5 2013 22:11