Logo
Vytlačiť túto stránku

Tuhšia zima - väčšie nájazdy

Pre Združenie vlastníkov lesa v Smižanoch na Spiši bola končiaca sa zima mimoriadne krutá. Ich lesy viac ako po iné roky čelili nájazdom osadníkov do lesov.

Z lesa zmizli haluze aj mladé stromčeky, okolo potokov niet ani jednej vàby. Majitelia lesov varujú - ak toto bude pokračova, odmietame ďalej sadi a pracova v lese. Združenie vlastníkov lesa v Smižanoch obhospodaruje 500-hektárové územie, z toho 360 ha predstavujú lesy v Slovenskom raji, zvyšok sú trávnaté porasty a orná pôda. V okolí urbárskych pozemkov je niekoľko rómskych osád.

Hoci združenie umožňuje záujemcom zber a odvoz zvyškov po ažbe, nájazdy neprispôsobivých sú tu podľa urbárnikov vraj každodennou záležitosou.
   Pristihnutí ľudia sa spoliehajú na to, že vo vozíkoch majú často len tenké konáre a haluzinu. Teda drevo s priemerom do 7 centimetrov. Polícia ich v takom prípade nemôže postihova. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny je pritom priestupkom aj zber haluziny na chránenom území s tretím až piatym stupňom ochrany prírody.

 

„Začiatkom roka sme od Obvodného úradu v Spišskej Novej Vsi dostali v súvislosti s krádežami dreva zamietavé stanovisko. Len v januári riešili 5 prípadov. Vraj nejde o priestupky, pretože išlo o haluzinu a nevyužitý odpad. Nesúhlasíme s takýmto záverom,“ hovorí predseda Združenia vlastníkov lesa v Smižanoch Jozef Javorský. Poukazuje na zákon o lesoch, v ktorom sa za priestupok považuje aženie stromov alebo krovia, získavanie čečiny, živice alebo živnej kôry.

 

„Asociáli po zistení, že ich krádeže sa neriešia, chodia do lesa bez nášho súhlasu a spôsobujú veľké škody. Nevyrubujú len kríky, liesky, rakyty a brezy. Púšajú sa aj do mladých bukov a javorov, ktorých priemer nie je väčší ako 7 cm. Ostáva po nich doslova holorub,“ argumentuje J. Javorský. Združenie vlastníkov lesa žiada od obvodného úradu, aby aj výrub dreva do hrúbky 7 cm riešil ako priestupky.
   Obvodný úrad v Spišskej Novej Vsi podľa usmernenia ministerstva vnútra odovzdal riešenie priestupkov tunajšiemu Obvodnému lesnému úradu. Jeho prednosta Vladimír Krak informoval: „Všetky spisy, ktoré nám poslal obvodný úrad, sme zaslali na posúdenie okresnej prokuratúre. Na jej stanovisko čakáme.“ Ak úrady nevyhovejú požiadavkám urbariátu, ten odmietne plni povinnosti vo výsadbe a pestovaní lesa.

„My žijeme len z predaja dreva, z neho zabezpečujeme nákup sadeníc a pestovnú činnos. Ak nám však budú peniaze unika priamo pred očami, nedokážeme zabezpeči ďalšiu výsadbu. Táto zima bola oproti iným rokom tuhá a dlhá. Nájazdy osadníkov boli častejšie a škody oveľa väčšie. Stačí sa len prejs okolo potokov a uvidíte všetky vàby vyrúbané. Nevyhli sa tomu ani 10-ročné buky, ktoré mohli rás ďalších 70 rokov,“ upresňuje J. Javorský.
 
   Ako informovala Marcela Bodoríková z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, obhospodarovateľ lesa je povinný zabezpeči odborné hospodárenie v lesoch podľa programu starostlivosti o lesy.
   V prípade, že si túto povinnos obhospodarovateľ neplní, dopúša sa správneho deliktu, ktorý sa rieši uložením pokuty.

(Zdroj: Korzár, 20.3.2012)

Prečítané: 1530
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.