Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR očakávajú rozširovanie územia napadnutého lykožrútom: Zvýšený dôraz na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu

Štátny podnik LESY SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy. Pre TASR to v reakcii na vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch Revúca a Detva uviedla hovorkyňa podniku Katarína Palková.

Doporučený Rozsiahle smrečiny napadnuté lykožrútom na Dobroči Foto Jozef Marko Rozsiahle smrečiny napadnuté lykožrútom na Dobroči

Podľa lesníkov je situácia spôsobená premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch v okolí Čierneho Balogu živá. V aktuálnom období nastáva rojenie podkôrneho hmyzu, napadnuté územie sa tak môže rozširovať.

„Vzhľadom na vysoké zastúpenie dreviny smrek v okresoch susediacich s okresom Brezno budú aj tieto okresy monitorované s cieľom zabránenia šírenia podkôrneho hmyzu. V daných okresoch dôjde k zvýšenému dôrazu na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu a na základe toho sa nastavia potrebné opatrenia," uviedla pre TASR Katarína Palková. Ako dodala, na riešení lykožrútovej kalamity na Horehroní v súčasnosti pracuje celý personál tunajších lesných správ i výpomocné sily z iných lesných správ.

Mimoriadna situácia z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní bola v okrese Brezno vyhlásená v polovici marca. Na základe rozhodnutia Okresného úradu Banská Bystrica platí od pondelka 22. apríla aj na území okresov Revúca a Detva, dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi.

Link na celý článok: Lesníci pre rojenie lykožrúta čakajú rozšírenie kalamity na Horehroní (teraz.sk)

 

Prečítané: 329
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.