Logo
Vytlačiť túto stránku

Kedy zdaňuje príjem urbárnik

Ak vlastníte les alebo pasienky, ktoré obhospodaruje pozemkové spoločenstvo,  to vám za uplynulý rok vyplatilo podiely na výnosoch, napríklad z predaja dreva, tento príjem nie vždy podlieha zdaneniu.

Posúdenie príjmu závisí od tohto, či pozemkové spoločenstvo má alebo nemá právnu subjektivitu. Tému rozoberajú Hospodárske noviny.
„Na vznik spoločenstva bez právnej subjektivity je potrebný zápis spoločníkov, vlastniacich najmenej dve tretiny spoločnej nehnuteľnosti, do zoznamu spoločníkov a súhlas Slovenského pozemkového fondu za vlastnícke podiely spoločnej nehnuteľnosti v jeho správe,“ vysvetľuje advokátka Katarína Bystrická. Vznik spoločenstva sú spoločníci povinní oznámi obvodnému lesnému úradu, ktorý vedie register pozemkových spoločenstiev.
   Pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou sa zase zakladá písomnou zmluvou o založení spoločenstva s právnou subjektivitou vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti. Vzniká dňom jeho registrácie v registri pozemkových spoločenstiev. „Takisto môže by založené občianske združenie, do ktorého by vstúpili spoluvlastníci, ale môže ma aj formu obchodnej spoločnosti alebo družstva podľa Obchodného zákonníka,“ poznamenáva Bystrická.
   Pre podielnika – urbárnika – je výhodnejšie, ak mu vyplatí podiely pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou, ktoré musí poda daňové priznanie. „Tieto podiely sú podobne ako podiely na zisku v obchodných spoločnostiach už zdanené, a teda nie sú už ďalej predmetom dane z príjmov podielnika,“ potvrdzuje Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska.
   Ak vyplatí podiely spoločenstvo bez právnej subjektivity, tento príjem už musí urbárnik zdani. Takýto typ urbariátu nepodáva daňové priznanie, pretože ide o spoločné podnikanie viacerých osôb na základe písomnej zmluvy o združení. Preto každý urbárnik musí poda priznanie sám za seba. Viac v Hospodárskych novinách.

(Zdroj: Hospodárske noviny, 29.2.2012)

Prečítané: 1484
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.