Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Lesnícka DNA, ponechávanie semenáčov v porastoch a objavovanie teplej vody

Koncom minulého týždňa som sa zúčastnil stretnutia lesníckych praktikov v revúckych mestských lesoch. Konateľ spoločnosti Mestské lesy Revúca Ing. Ladislav Szabó pozval na konzultáciu k zamýšľaným jemnejším postupom hospodárenia vedúceho Lesnej správy Duchonka Ing. Dušana Mikuša, známeho propagátora prírode blízkeho hospodárenia v lesoch. Prizval aj konateľa a riaditeľa neďalekých Mestských lesov Jelšava Ing. Michala Fulmeka.

Doporučený Zľava Dušan Mikuš, Ladislav Szabó a Michal Fulmek Foto Jozef Marko Zľava Dušan Mikuš, Ladislav Szabó a Michal Fulmek

Počas terénnej pochôdzky upozornil Ing. Dušan Mikuš na zaujímavý fakt. V lesných porastoch s vekom 100 rokov sme si všimli množstvo 200 a viacročných stromov – dubov, bukov aj iných drevín. „To znamená, že už pred sto rokmi vtedajší lesníci rozmýšľali tak, ako to súčasným lesníkom predpisujú rôzne certifikácie. Lesníci to majú skrátka vo svojej DNA, pretože sa dávno riadili tým, že na jednom hektári lesného porastu má ostať 40 semenáčov.

Stromy, ktoré tu vidíme, sú dôkazom tohto prezieravého lesníckeho prístupu. Potvrdzujú, že už pred sto - dvesto rokmi takto lesníci premýšľali a konali. A teraz objavujeme teplú vodu, keď máme v pokynoch a predpisoch, že máme robiť to, čo robili dávno pred nami naši lesnícki predchodcovia,“ skomentoval toto zistenie Ing. Dušan Mikuš.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: streda, 20 marec 2024 10:44
Prečítané: 3030
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.