Logo
Vytlačiť túto stránku

Výnimku zo zákazu usmrtiť vlka v Česku zrušili: Nedostatočné odôvodnenie prevahy verejného záujmu nad záujmami ochrany prírody

Táborská zoologická záhrada a spolok Hlas zvierat dosiahli prvé víťazstvo za ochranu ohrozených vlkov. Ministerstvo životného prostredia ČR totiž pred niekoľkými dňami vyhovelo ich podnetom a zrušilo sporné rozhodnutia Královohradeckého kraja a Agentúry ochrany prírody a krajiny, ktoré povolili výnimku zo zákazu vlka usmrtiť. Informoval o tom portál Novinky.cz.

Doporučený Vlci Foto: Ing. Attila Ambrúš Vlci

„Ministerstvo životného prostredia ČR uznalo, že rozhodnutia trpia chybami, kvôli ktorým sú nezákonné. Odstrel zdravého vlka je barbarstvo. Strach z vlkov je zbytočný a je umelo udržiavaný bájkami a rozprávkami na čele tej o Červenej Karkulke,“ povedal Evžen Korec, riaditeľ táborskej zoologickej záhrady.

„Na rozdiel od toho vymysleného príbehu človeku rizika od vlka prakticky nehrozí. Navyše za posledných päťdesiat rokov nie je preukázaný žiadny prípad, že by zdravý a voľne žijúci vlk zabil človeka,“ dodal na portáli Novinky.cz Evžen Korec.

Ministerstvo životného prostredia ČR vo svojom rozhodnutí píše, že aj napriek tomu, že bolo procesne správne konanie a vydanie rozhodnutia Královéhradeckého kraja v poriadku, chýbajú presné definície a špecifikácie činností, ktoré sú povoľované, a krajskí úradníci nedostatočne odôvodnili prevahu verejného záujmu nad záujmami ochrany prírody.

Link na celý článok: „Strach z vlků je uměle udržován pohádkou o Červené Karkulce.“ Ministerstvo zrušilo rozhodnutí umožňující jejich odstřel - Novinky

Prečítané: 466
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.