Logo
Vytlačiť túto stránku

3. marec je Svetovým dňom divej prírody: Vedcom sa doteraz podarilo identifikovať 1,7 milióna druhov žijúcich organizmov

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásilo 20. decembra 2013 na svojom zasadaní 3. marec za Svetový deň divej prírody (World Wildlife Day). V tento deň bol v roku 1973 vo Washingtone podpísaný Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín (CITES). Tento dohovor zohráva dôležitú úlohu pri regulácii medzinárodného obchodu s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín. TASR o tom informuje na portáli Teraz.sk.

Doporučený ilustračné foto: Ing. Marek Nosko ilustračné foto: Ing. Marek Nosko

„Svetový deň divej prírody, ktorý sa 3. marca prvýkrát pripomínal v roku 2014, patrí medzi najvýznamnejšie globálne udalosti zdôrazňujúce význam a potrebu ochrany voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Jeho hlavným zmyslom i cieľom bolo a je zvýšiť úroveň povedomia o zachovaní divej prírody pre ľudstvo.

Vedcom sa doteraz podarilo identifikovať 1,7 milióna rôznych druhov žijúcich organizmov. Všeobecne sa ale predpokladá, že ich je oveľa viac, pretože zďaleka nie sú prebádané mnohé na rôzne druhy bohaté ekosystémy ako napríklad lesy tropického pásma, koralové útesy či hĺbky dna oceánov.

Optimistické odhady hovoria o tom, že ľudská civilizácia sa delí o planétu Zem s nie menej ako s tromi až 30 miliónmi iných druhov, pričom vedci každý rok objavia a popíšu mnoho nových foriem organizmov vrátane niekoľkých nových druhov vtákov a cicavcov. Len nedávno sa medzinárodnej skupine vedcov podarilo pri pobreží Čile objaviť viac ako sto nových druhov podmorských živočíchov,“
uvádza portál Teraz.sk.

Link na celý článok: Deň divej prírody vyhlásila Organizácia Spojených národov v roku 2013 (teraz.sk)

 

Prečítané: 232
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.