Logo
Vytlačiť túto stránku

Tržby nemeckých nábytkárov medziročne poklesli o vyše štyri percentá: Situácia zostala na začiatku roka napätá, dôvody na opatrný optimizmus

Podľa Združenia nemeckého nábytkárskeho priemyslu (VDM) dosiahol nemecký nábytkársky priemysel v minulom roku tržby okolo 18 miliárd eur, čo je o 4,3 % menej ako v roku 2022. Tržby klesli tak na domácom trhu (- 4,6 %), ako aj vo vývoze (- 3,6 %). Informácia je uverejnená v aktuálnom vydaní Drevárskeho magazínu na portáli Drevmag.com.

Doporučený Ilustračné foto: www.dyas.eu Ilustračné foto: www.dyas.eu

„Náš priemysel už niekoľko mesiacov trpí neochotou spotrebiteľov nakupovať, čo je zapríčinené infláciou, kolapsom v stavebníctve, politickou neistotou a geopolitickými krízami. Spotrebiteľský nábytkársky sektor je ovplyvnený najmä slabým dopytom, na rozdiel od segmentu investorského (zmluvného) nábytku, ako je vybavenie interiérov kancelárií a obchodov,“ hovorí výkonný riaditeľ VDM Jan Kurth.

Kým tržby v prvom polroku boli len o 0,2 % nižšie ako v predchádzajúcom roku, v druhej polovici roka bol zaznamenaný prudký pokles o 8,4 %. „Súčasné oslabenie trhu sa odráža aj v prichádzajúcich objednávkach zozbieraných v rámci nášho združenia, ktorých bolo z hľadiska počtu za celý rok 2023 v priemere o 11 % menej ako v predchádzajúcom roku,“ uvádza na portáli Drevmag.com Jan Kurth.

„Situácia zostáva na začiatku tohto roka napätá,“ povedal Kurth a dodáva: „Okrem slabej spotrebiteľskej klímy je priemysel znepokojený najmä spomalením novej bytovej výstavby, ktorá naliehavo potrebuje politickú podporu.“

Dôvod na opatrný optimizmus vidí výkonný riaditeľ VDM v poklese inflácie a znížení kľúčových úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou, ktoré sa očakávajú v druhej polovici tohto roka.

Link na celý článok: VDM: Tržby nemeckých nábytkárov v roku 2023 klesli o 4,3 % - Drevmag.com

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 22 február 2024 05:57
Prečítané: 279
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.