Logo
Vytlačiť túto stránku

Krása dreva

Drevo nás sprevádza po celý život, treba si ho váži, zaznelo na konferencii o tradičných remeslách v Banskej Bystrici.

Drevo je neoddeliteľnou súčasou nášho života a človek ho od nepamäti využíva na výrobu jednoduchých predmetov každodennej potreby ale aj sofistikovanejších výrobkov až po umelecké diela. Hoci lesníci pestujú lesy tak, aby sa ich výmera neznižovala a zabezpečujú spoločnosti v rámci možností jeho dostatok aj pre budúcnos, nemali by sme drevo chápa ako surovinu, ale ako materiál. Drevo si treba váži a využi jeho potenciál čo najlepšie, zaznelo vo viacerých príspevkoch na konferencii o tradičných remeslách v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene. 

„Keď s drevom rozumne hospodárime, dá nám podstatne viac, ako keď s ním hazardujeme,“ zosumarizovala hlavnú myšlienku organizátorka dvojdňovej konferencie Želmíra Šípková. 

Konferencie sa zúčastnili takmer pädesiat podnikateľov, pedagógov, pracovníkov múzeí a galérií, ale aj študentov, ktorým prednášali dve desiatky odborníkov z Poľska, Česka a Slovenska. Jeden z najzaujímavejších príspevkov mal podľa Šípkovej vedúci katedry dizajnu v Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Tibor Uhrin, ktorý prednášal o konštrukčných spojoch ako estetickom prvku výrobkov. O rozumnom využití potenciálu dreva hovoril aj výrobca drevených šperkov Ján Štubňa, podľa ktorého môže jeden strom po spracovaní prinies väčšiu hodnotu, ako kamión dreva použitý na energetické účely. 

Dvojdňové stretnutie, ktoré sa skončilo vo štvrtok 20.10.2011 prinieslo poslucháčom prehľad histórie spracovania dreva až po súčasnos a najmä pre výrobcov a podnikateľov v cestovnom ruchu bolo inšpiráciou pre ich ďalšiu činnos.

(lsr)

Prečítané: 1565
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.