Logo
Vytlačiť túto stránku

Mestské lesy v Bratislave: Obnova Božej muky Najsvätejšej Trojice pri mlyne Klepáč

Mestské lesy v Bratislave v spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave obnovili Božiu muku Najsvätejšej Trojice na Ceste mládeže za Klepáčom. Bratislavskí mestskí lesníci o tom informujú v tlačovej správe.

Doporučený Zrekonštruovaná Božia muka Zdroj: Mestské lesy v Bratislave Zrekonštruovaná Božia muka

„Mestské lesy v Bratislave disponujú nielen prírodnými krásami, ale aj historickými a sakrálnymi pamiatkami. Takýmto skvostom je aj prícestný stĺp, tzv. Božia muka Najsvätejšej Trojice. Ide o národnú kultúrnu pamiatku. K Božej muke sa chodí denne modliť mnoho ľudí. Čas sa však podpísal na jej postupnom chátraní, pričom sa stĺp nakláňal do strany a hrozilo, že sa celá Božia muka zvalí. Mestské lesy sa rozhodli zakročiť a v spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave na základe historických podkladov vypracovali návrh na jej statické zabezpečenie a reštaurátorskú obnovu.

Božia muka bola očistená, jej súčasti boli ošetrené, vybudovalo sa nové železobetónové lôžko pre zabezpečenie statiky. Na základe dobovej fotografie bola vytvorená laterna – lampa na sviečky v tvare šesťcípej hviezdy, a vytvoril sa reliéf v technickom kameni, zobrazujúci anjela s bratislavským erbom v tvare barokovej kartuše. Počas renovácie sa skúmaním dobovej fotografie zistilo, že v nike sa nachádzalo súsošie Najsvätejšej Trojice, čo vyvracia doterajší domnelý názov Božia muka Panny Márie. Obrázok Panny Márie sa preto pri príležitosti obnovy stĺpa vymenil za repliku sochy Najsvätejšej Trojice,“ uvádzajú Mestské lesy v Bratislave.

A dodávajú, že na základe nápisu na stĺpe táto Božia muka vznikla v roku 1740 a jej renovácia prebehla v roku 1940. Mestský ústav ochrany pamiatok zrealizoval výskum v Archíve mesta Bratislavy. Nakoľko sa pamiatka nenachádza na historických mapách, je pravdepodobné, že k mlynu Klepáč bola v minulosti presunutá z iného miesta. Náklady na realizáciu, úpravu či obnovu akéhokoľvek diela financovaného mestom sa vždy evidovali v účtovníctve mesta. O autorovi tohto diela však v zachovaných dokumentoch účtovníctva zatiaľ neboli nájdené jednoznačné informácie. Pôvod a autor Božej muky tak i naďalej ostávajú záhadou.

 

Prečítané: 614
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.