Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Na Dňoch zeleného lesa bez doterajšieho strachu lesníkov z dopovedania príbehu zdravého lesa o získavaní kvalitného dreva

Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov, to nie je len zalesňovanie, ponechávanie stromov na dožitie a haluziny na zemi vo forme mŕtveho dreva pre podporu druhovej rozmanitosti. Znamená predovšetkým systematickú výchovu mladých lesných porastov a obnovu zrelých materských porastov rúbaním stromov. Vďaka tomu dokážeme získať zo zdravých a zelených hôr nielen pitnú vodu a čistý vzduch, ale aj kvalitnú drevnú hmotu – jedinú obnoviteľnú surovinu, ktorú každý jednotlivec a celá spoločnosť každodenne bytostne potrebuje a využíva.

Doporučený Časť prezentácie modernej lesnej technicky na Dňoch zeleného lesa 2023 Foto Jozef Marko Časť prezentácie modernej lesnej technicky na Dňoch zeleného lesa 2023

Drevo je pre ľudí životne dôležité a produkcia kvalitnej drevnej hmoty preto predstavuje úplný príbeh zakladania, pestovania a obnovy lesa. Akoby sa ho doteraz lesníci báli u nás dopovedať, len aby nedráždili verejnú mienku, účelovo namierenú ekoaktivistami a ochrancami prírody za uplynulé viac ako dve desaťročia proti lesníctvu a systematickej odbornej práci lesníkov, ku ktorej ťažba dreva jednoducho neodmysliteľne patrí.

Výsledkom tohto lesníckeho opatrníctva, obáv a alibizmu je aj výskyt názoru vo verejnej mienke, že lesy vlastne lesníkov vôbec nepotrebujú a iba pralesy a prirodzené lesy, do ktorých človek nijako nezasahuje, poskytujú ľuďom všetko, čo potrebujú. Tieto názory by boli správne iba v prípade, ak by ľudská spoločnosť nepotrebovala kvalitné drevo zo zdravých a odborne obhospodarovaných porastov, vhodných na produkciu nábytku, na strechy, krovy, obklady, podlahy, atď., atď. To drevo, na báze ktorého v súčasnosti vedci vyvíjajú materiály, ktoré majú v budúcnosti nahradiť plasty. Dreva teda budú potrebovať ľudia čoraz viac.

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Partnerstvo pre Prírodný park Krivánska Malá Fatra a Asociácia furmanov Slovenska ako organizátori Dní zeleného lesa, ktoré sa uskutočnili tento týždeň v Belej pri Varíne v okrese Žilina, vyslali do verejnosti posolstvo nielen o tom, že ľudia sú v súkromných lesoch vítaní, ale aj o tom, že drevo z lesov získavajú furmani, pilčíci a operátori lesnej techniky.

Teda ľudia, bez ktorých by nemohli rásť zdravé a zelené lesy, produkujúce nielen čistý vzduch, pitnú vodu, pohlcujúce uhlík a vytvárajúce príjemné prostredie na relaxáciu a oddych, ale aj poskytujúce dostatok kvalitnej drevnej hmoty. Z poškodených, napadnutých škodcami, odumierajúcich a suchých stromov spoločnosť takéto drevo nezíska.

Preto podľa organizátorov Dní zeleného lesa tvorili podstatnú časť účastníkov vlastníci a správcovia lesov a tí, ktorí sa reálne starajú o kvalitu zdravých a zelených lesov - taxátori, odborní lesní hospodári, lesníci, lesní škôlkari, lesní robotníci, pilčíci, furmani a operátori lesnej techniky.

A z rovnakého dôvodu kládli organizátori Dní zeleného lesa dôraz na prezentáciu náročnej práce ľudí s koňmi v lese a modernej lesnej techniky, rovnako dôležitej, ako je práca taxátorov, odborných lesných hospodárov a lesníkov. Myslím, že organizátori ďalších lesníckych podujatí a tvorcovia lesníckych prezentácií a mediálnych výstupov by si z nich mali zobrať príklad.

V opačnom prípade si väčšina laickej verejnosti zrejme nikdy naplno neuvedomí, že vlastníci a obhospodarovatelia lesov nie sú ich drancovateľmi ani zlodejmi dreva, ale zodpovednými lesnými hospodármi, vďaka ktorým získava celá spoločnosť z lesov všetky benefity, vrátane nenahraditeľnej drevnej suroviny.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 26 november 2023 06:03
Prečítané: 3925
(11 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.