Logo
Vytlačiť túto stránku

Nakúpia viac dreva

Spoločnos Mondi SCP, a.s. plánuje optimalizáciu procesov výroby celulózy. Zvýši výrobu a bude potrebova viac dreva.

Firma chce zvýši výrobu vzduchosuchovej bielenej celulózy. "Optimalizáciou procesov výroby celulózy pri jestvujúcej technologickej zostave sa dá dosiahnu približne 4-percentné zvýšenie výroby bielenej celulózy zo súčasných 500,28-tisíca ton za rok na 520-tisíc ton za rok," uviedla spoločnos .

Primárnou vstupnou surovinou pre proces výroby buničiny je drevná hmota. V minulom roku spracoval podnik na výrobu buničín vyše 1,8 mil. metrov kubických dreva. Po zvýšení výroby bielenej celulózy ročne spracuje firma viac ako 1,9 mil. metrov kubických dreva. “Spracovávané drevo pochádza približne v 20 % z importu. Na základe vývoja posledných rokov možno predpoklada, že sa pre potreby výroby buničiny bude po uplatnení navrhovanej zmeny dováža približne 450-tisíc metrov kubických listnatého dreva za rok. Tento predpoklad však bude ovplyvňovaný snahou uprednostňova domáce zdroje," uzavrela spoločnos v predloženom oznámení.

 

Akciová spoločnos Mondi SCP Ružomberok vznikla zápisom do Obchodného registra SR v októbri 1995 ešte pod obchodným menom Severoslovenské celulózky a papierne, a.s. Podnik sa orientoval a orientuje na výrobu papiera a lepenky, ako aj na výrobu kancelárskych a školských potrieb z papiera. V roku 2004 sa firma stala súčasou skupiny Mondi, ktorá s 51-percentným podielom vlastní závod spoločne so slovenským akcionárom Eco-Invest, a.s., ktorý vlastní zvyšných 49 % akcií. Základné imanie Mondi SCP je 153,9 mil. eur.


(Zdroj: webnoviny.sk, sita, 8.8.2011)

Prečítané: 1307
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.