Logo
Vytlačiť túto stránku

Vietor sažil turistiku

Veterná smrš z uplynulej stredy sa negatívne podpísala aj na priechodnos turistických chodníkov a trás pre cyklistov v okolí Košíc. Hoci lesníci sa snažia sprístupni desiatky metrov neprejazdných ciest, „pešiaci“ aj cykloturisti sa musia pripravi na nepríjemnosti v nasledujúcich týždňoch.

Najhoršia situácia na chodníkoch v košických Mestských lesoch je pri Vysokom vrchu smerom na Kráľovu studňu po Ceste hrdinov SNP, pri Nemcovej Dolke na lesnej ceste cez Mirovu studničku a Gajdošovú na Jánošovu lúku a na Kamennom hrbe smerom na Jahodnú, hlavne na červenej a čiastočne aj na žltej turistickej značke, ktoré lemujú desiatky popadaných stromov. Z rovnakého dôvodu neodporúčame ani pešiu túru po modrej značke od chaty Diana do sedla Repy pod Vysokým vrchom. Tam už takmer neexistuje obľúbený turistický prístrešok, podobne dopadla aj blízka mapa.
   „Ten prístrešok to mal doslova 'nahnuté'už v zime, no opravili sme ho a teraz ho budeme musie opä. Kedy sa dostaneme do tejto oblasti presne neviem, môžeme tam ís len s ažkými mechanizmami. Teraz ale prší, zničili by sme cestu, takže chvíľu počkáme. Predpokladám, že pri priaznivejšom počasí by to mohol by začiatkom augusta a vtedy sprístupníme aj cestu od popadaných stromov. Viem, že od Kráľovej studne smerom na Vysoký vrch je dos sažený pohyb, no pešo sa to dá s menšími problémami obís, cykloturistom by som pohyb v tejto oblasti radšej neodporúčal,“ povedal šéf polesia Mestských lesov v Čermeli Peter Šiška.

Mestskí lesníci zatiaľ stihli v Čermeľskom polesí odstráni popadané stromy z celej zeleno značkovanej cyklotrasy Alpinka - Nemcova Dolka - Findoráková -Alpinka, avšak P. Šiška pripúša, že na niektorých miestach trasy sa ešte môžu vyskytova konáre. Momentálne sprejazdňujú takmer trojkilometrový úsek na novovyznačenej 3-kilometrovej cyklotrase za chatou Diana od Hlinného na Gajdošovú pri Hrešnej, kde sa na hrebeni Volovských vrchov križuje táto cesta s cyklotrasou Sokoľ - Kavečany. 

(Zdroj: Korzár, 27.7.2011)

Prečítané: 914
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.