Logo
Vytlačiť túto stránku

Rada Národného parku Slovenský raj: Odbornosť musí byť uprednostnená pred emóciami, ľudia na Kláštorisku žili dávno pred naším letopočtom

Ochranári, pamiatkari i samosprávy sa budú snažiť na Kláštorisku v Slovenskom raji zosúladiť rozvoj a ochranu tejto vzácnej lokality. Riaditeľ Správy Národného parku Tomáš Dražil po piatkovom rokovaní Rady Národného parku Slovenský raj uviedol, že určite dôjde k odstráneniu väčšiny chatiek, ktoré tam postavili v minulosti. Snahou podľa neho je obmedziť tam ubytovacie kapacity a sústrediť sa na poskytovanie stravovania, menšie doplnkové služby a prezentáciu územia z pohľadu histórie a prírody.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

„Rada je poradným orgánom, určite sa však budeme jej závermi riadiť. Hlavnou témou je, ako zosúladiť rozvoj a ochranu tejto lokality v súvislosti s turizmom, pamiatkami a prírodou. Okrem známeho kláštora kartuziánov sa objavilo aj staré hradisko, ktoré ide lesmi v zóne A," objasnil Tomáš Dražil. V tejto súvislosti ochranári povolia ďalší rozvoj prezentačnej infraštruktúry len v areáli Kláštoriska a v blízkosti existujúcich turistických trás. V najvyššom stupni ochrany prírody bude podľa šéfa národného parku zrejme povolený len výskum.

Podľa TASR predseda Rady Národného parku Slovenský raj Vladimír Ondruš dodal, že cieľom prijatých opatrení je skĺbiť ochranu územia a život ľudí. „Bude na obecnom zastupiteľstve a starostovi, ako sa rozhodnú, či tieto odporúčania budú akceptovať. Určite musí byť uprednostnená odbornosť pred emóciami. Ľudia tu fungovali dávno pred naším letopočtom a ostala tu doteraz zachovaná príroda aj krásne pamiatky," skonštatoval.

Slavomír Zahornadský, starosta obce Letanovce, do ktorej katastra Kláštorisko patrí, zdôraznil, že ochrana prírody a pamiatok sa na tomto území negujú. "Urbanistický rozvoj je tak v tejto oblasti trochu zabrzdený do času, kým sa tieto legislatívne záležitosti nevyriešia," objasnil pre TASR S. Záhoranský. Bolo by podľa neho vhodné na ministerstvách kultúry a životného prostredia vytvoriť pracovné skupiny a docieliť kooperáciu príslušných zákonov.

„Kláštorisko nie je jedinou lokalitou, kde je takýto problém," podotkol Zahornadský. Ani starosta nie je stotožnený s nelegálnymi stavbami, ktoré sa tam nachádzajú. Víziou obce je, aby sa v stredisku zachovala história a ochrana prírody, podľa starostu však netreba zabúdať ani na zázemie pre turistov.

Link na celý článok: Tlačová agentúra Slovenskej republiky - TASR.sk

Prečítané: 2825
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.