Logo
Vytlačiť túto stránku

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska: Kolegovia z Európskej únie nám otvárajú oči, na Slovensku ich zatvárame

CEPF (Konfederácia európskych vlastníkov lesov, združujúca 27 národných organizácii) pracuje v prospech európskych súkromných vlastníkov lesov. Green Deal a správa Ursuly von der Leyen o stave EÚ, kde sa nemá na nikoho zabúdať, teda ani na súkromných vlastníkov lesov, klimatické zmeny a odolnosť lesov Európy, biodiverzita, bioekonomika, certifikáca lesov pre trvalo udržateľné hospodárenie v lesoch, spolupráca a participácia. To boli kľúčové slová, ktoré zazneli na piatkovom pravidelnom mesačnom online stretnutí členov CEPF s odborným tímom CEPF a sídlom v Európskom lesníckom dome v Bruseli. Zúčastnil sa ho predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník.

Doporučený Zdroj: FB stránka ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Zdroj: FB stránka ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska

„Informovali nás o množstve pracovných stretnutí, workshopov k témam ako manažovať les pre zdravé životné prostredie v EÚ. Získali sme tak cenné informácie a povzbudenia pre našu činnosť. Tím CEPF nás oboznámil s pracovnými diskusiami na pôde Európskej komisie k novej iniciatíve pri uvádzaní dreva na trh, kde sme prispeli aj my svojimi skúsenosťami s uplatňovaním tejto európskej normy,

Máme tak z prvej ruky pozície Európskej komisie, ktorá odpovedá priamo na naše otázky a vieme ich teda účinne využiť aj na Slovensku, keď sa bude nejaká strana snažiť o tak typický slovenský environmentálny "gold-plating" (rozširovanie požiadaviek kladených európskou legislatívou, najmä smerníc, v procese transpozície do vnútroštátnych právnych poriadkov členských štátov EÚ – pozn. red.). Pripravuje sa zásadné vyhlásenie pozície súkromných vlastníkov lesov v Európe k blížiacim sa voľbám do Európskeho parlamentu, do ktorého prispievame svojimi myšlienkami aj my.

Získali sme informáciu od Lesníckej technologickej platformy (FTP), ktorá je členom Európskej technologickej platformy o významnom pomocníkovi v programe HORIZONT - vyhľadávacia databáza, ktorá nám umožní získať informácie o pripravovaných výzvach, ako aj o bežiacich projektoch. Je to vynaliezavý nástroj na sledovanie pokroku v rámci strategického programu výskumu a inovácií v sektore.

Databáza FTP je komplexná infraštruktúra údajov s otvoreným zdrojovým kódom, ktorá zhromažďuje prebiehajúce a ukončené výskumné a inovačné činnosti, vykonávané európskym odvetvím lesného hospodárstva, ako aj podrobnosti o príslušných možnostiach financovania.

S úžasom počúvame, ako sa kultivovane vedú odborné diskusie, ako sa prijímajú a akceptujú návrhy zástupcov európskych vlastníkov lesov na bruselskej odbornej pôda. To je pre Slovensko nevídané!

No a vrcholom úžasu bola informácia bavorskej kolegyne o tom, ako v Nemecku pokračujú v podpore neštátnych vlastníkov lesov drobných výmer a motivujú (nie nútia!) k prírode bližšiemu, trvalo udržateľnému hospodárenie v súkromných lesoch - motivačnou platbou 100 eur na hektár lesov certifikovaných v schémach PEFC a FSC. Kolegovia z EÚ nám otvárajú oči. A my premýšľame, prečo ich na Slovensku zatvárame,“ napísal v aktuálnom statuse na sociálnej sieti Milan Ovseník.

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 17 september 2023 06:02
Prečítané: 2791
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.