Logo
Vytlačiť túto stránku

Tržby a výnosy v lesnom hospodárstve vlani medziročne stúpli o vyše 16 percent: Rozhodujúci je predaj sortimentov surového dreva

Tržby a výnosy celkom v lesnom hospodárstve dosiahli vlani úroveň 1,189 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2021 vzrástli o 16,2 percenta. Najväčší podiel mali tržby za vlastné výrobky a služby, a to až 79,3 percenta. Vyplýva to zo zverejnenej takzvanej zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za rok 2022. Správu TASR publikoval týždenník TREND.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Celkové tržby a výnosy obhospodarovateľov lesa boli 700,98 milióna eur a v porovnaní s predošlým rokom 2021 vzrástli o 20,4 percenta, najmä v dôsledku výrazne vyššieho priemerného speňaženia surového dreva,“ uviedol v zelenej správe agrorezort.

V štruktúre tržieb a výnosov obhospodarovateľov lesa majú podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR najvyšší podiel sortimenty surového dreva, ktoré tvoria spolu takmer 79 percent trhovej produkcie. „To znamená, že predaj sortimentov surového dreva je rozhodujúcim zdrojom financovania obhospodarovateľov lesa.

Ostatné tržby a výnosy (asi 21 percent) predstavujú príjmy za predaj ostatnej lesnej výroby, sadeníc, výrobkov pridruženej výroby, poľovníckych, turistických a lesníckych služieb, výnosy z prenájmu a predaja lesného majetku, tržby z obchodnej činnosti, výnosy z finančného kapitálu a cenných papierov,“ vysvetlilo podľa TASR ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Link na celý článok: Tržby slovenského lesného hospodárstva vlani rástli | TREND

 

Prečítané: 1113
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.