Logo
Vytlačiť túto stránku

Pokutovanie v TANAP-e: Nárast porušovania platných pravidiel počas prázdnin

Správa Tatranského národného parku uložila od začiatku roka do konca júna 13 pokút vo výške od 10 do 160 eur pre jednotlivcov a skupiny. Najčastejšie pokutovaní sú ľudia v národných prírodných rezerváciách Studené doliny, Mengusovská dolina a Kriváň. TANAP ani Slovenská inšpekcia životného prostredia v tomto roku neevidujú porušenie zákazu kúpania sa v plesách, potokoch a vodopádoch. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Tatranskí ochranári rozdali podľa Tomáša Ferenčáka pokuty za vstup do národného parku počas sezónnej uzávery, za voľne pusteného psa, skialpinizmus mimo vyhradených miest v národnom parku, kempovanie, pohyb mimo turistických značených chodníkov a nelegálny vjazd vozidla a poškodenie rampy,“ napísal portál Teraz.sk.

„Štátna ochrana prírody v posledných rokoch eviduje negatívny jav nárastu porušovania platných pravidiel, ktoré prichádzajú spolu s prázdninovým obdobím počas letnej turistickej sezóny," poznamenal podľa TASR hovorca envirorezortu. Pripomína, že kúpanie v tatranských plesách, potokoch a vodopádoch je zakázané. Predstavujú citlivé ekosystémy a tvoria domov pre mnohé živočíchy, ktoré by mohli zaniknúť ľudským zásahom.

Za priestupky na úseku ochrany prírody a krajiny je možné ukladať a vyberať pokuty v blokovom konaní do výšky 300 eur. Blokovú pokutu môže podľa Tomáša Ferenčáka uložiť na mieste aj Stráž prírody.

Link na celý článok: TANAP ani SIŽP neevidujú porušenie zákazu kúpania sa v plesách (teraz.sk)

Prečítané: 3257
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.