Logo
Vytlačiť túto stránku

Pamätná tabuľa rodákovi

Kým na Slovensku bolo doteraz meno Josef Selement neznáme, naši západní susedia ho poznajú ako nestora poľovníckej hudby. No na pôde lesníckej školy v Prešove už rodákovi odhalili pamätnú tabuľu.

   Solivarčan založil Lovecké trio Praha, ktoré stále existuje - a má štyroch členov. Do roku 1992 mal slovenské občianstvo, české získal až po rozdelení federácie. Bol vojenským trubačom. K hre na trúbku ho priviedol otec. Po odchode do výslužby nastúpil ako kultúrny referent k poľovníkom.
   „Hrávali sme spolu 23 rokov,“ zaspomínal si naňho Petr Vacek z Loveckého Tria Praha. Na pôde lesníckej školy v Prešove, kde rodákovi odhalili pamätnú tabuľu, opísal J. Selementa ako človeka, ktorý vedel hrať na všetky lesnícke dychové nástroje, napísal mnoho skladieb i textov, ktoré sú dodnes neodmysliteľnou súčasťou poľovníckych akcií.

„Dbal aj na spoločenskú stránku. Vždy bol na mieste pol hodinu skôr, vždy ustrojený. Mal cit, kedy a čo zahrať, akoby číhal,“ prezradil jeho dlhoročný priateľ, ktorý je autorom skladby Pocta Josefovi Selementovi, ktorá mala premiéru v Prešove, pri odhalení pamätnej tabule na medzinárodnom seminári trubačov.

   Vytvoril ju akademický sochár Antonín Kolář, ktorý je autorom aj limitovanej, tristokusovej série pamätných odznakov. Práve ich kúpou sa na ňu českí myslivci a slovenskí poľovníci poskladali.    „Hoci je na Slovensku Josef Selement málo známy, česká poľovnícka verejnosť jeho meno veľmi dobre pozná,“ povedal predseda Klubu trubačov SR Edmund Hatiar.

Dôvodom bolo aj to, že prešovská lesnícka škola je zo všetkých najviac vzdialená. Odhalenie pamätnej tabule si však nedali ujsť ani českí trubači. Okrem hostí sa na seminári zúčastnilo sedemdesiat trubačov. Práve lovecká hudba má podľa Hatiara zbližovať ľudí: „Na rôznych seminároch, kurzoch a koncertoch, ktoré organizujeme, sa snažíme vysvetliť význam a princíp novodobého poľovníctva a keďže hudba ľudí spája, a nerozdeľuje, nadväzujeme tieto kontakty s odbornou i laickou verejnosťou.“

(Zdroj: Korzár, 11.4.2013)

Prečítané: 1244
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.