Logo
Vytlačiť túto stránku

Ochranári na Poľane oslovili vedcov: Chcú zmeniť prístup v ochrane prírody z konzervatívneho na ekosystémový

Využívanie aktuálnych vedeckých poznatkov pre praktické účely ochrany prírody a krajiny boli témou včerajšieho pracovného stretnutia ochranárov a vedcov na Poľane. Spoločnej odbornej diskusie v teréne sa zúčastnili i poľovníci a odborní pracovníci zo slovenských vysokých škôl. Informovala o tom agentúra TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Na Poľane Foto Jozef Marko Na Poľane

Riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová TASR povedala, že prepojiť vedu a prax potrebujú nové vedecké poznatky, ktoré reflektujú na klimatickú zmenu, a aj celospoločenské situácie. „Dôvodom, prečo oslovujeme vedcov je, že pozorujeme u niektorých populácií zmeny a sledujeme nepriaznivé dopady. Potrebujeme argumenty, aby sme presvedčili kompetentných, aby sa zmenil konzervatívny prístup v ochrane prírody na ekosystémový," pripomenula.

Druhým cieľom je podľa jej slov vytvoriť vedeckú radu Biosférickej rezervácie Poľana na zdieľanie informácií, a aj možnosti poradiť sa pri riešení problému. Ako príklad uviedla súčasnú problematiku výskytu medveďa hnedého. „Máme síce pracovnú skupinu, chceli by sme však špecialistov, ktorí sa venujú populačnej ekológii, aby nám pomohli s argumentáciou aj nastavením riadenia," konštatovala podľa TASR V. Fabriciusová.

Link na celý článok: Ochranári na Poľane diskutovali o prepojení vedy a praxe (teraz.sk)

 

Prečítané: 2862
(9 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.