Logo
Vytlačiť túto stránku

Smutné výročie

V nízkotatranskej Kulichovej doline v katastri obce Dolná Lehota v okrese Brezno sa pred 55 rokmi stala jedna z najväčších tragédií v slovenských lesoch, keď tam lavína zabila 14 drevorubačov a ich dve kuchárky.

Lavína, ktorá sa odtrhla zo Žiarskej hole 8. marca 1956 ráno, vyvrátila 50 rokov starý bukový les a strhla aj zrub s 19 lesnými robotníkmi. Zachránili sa len traja muži, devä obetí bolo z Pohorelej, sedem z Telgártu. Niektoré obete sa podarilo nájs až po vyše mesiaci. Lavína mala od miesta odtrhnutia až po čelo dåžku 3,5 kilometra, zasiahla plochu 1,2 milióna štvorcových metrov, jej čelo dosahovalo 30-metrovú výšku. V mase snehu sa do doliny rútili aj polámané stromy a skaly.
   Tragédiu pripomína pomník, na ktorom pri jej 50. výročí odhalili lesníci z Lesov SR spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom novú pamätnú tabuľu. Pri príležitosti tohtoročného výročia Lesy SR ani obec Dolná Lehota spomienkové podujatia neorganizujú. Lesy SR však v spolupráci s Technickou univerzitou Zvolen pripravili na 15. marca v priestoroch univerzity prednášku Lesy a lavína, ktorá bude zameraná na lavínu v Kulichovej doline.

(webnoviny.sk)

Prečítané: 1349
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.