Logo
Vytlačiť túto stránku

Mesto Vysoké Tatry má lesné pozemky v TANAP-e: Bude dostávať od štátu ročnú dotáciu 850 tisíc eur?

Národná rada SR bude na májovej schôdzi rokovať o prijatí osobitného zákona o meste Vysoké Tatry, ktoré sa o prijatie takéhoto zákona usiluje už roky. Zákon stanovuje povinnosť štátu poskytnúť mestu každoročne dotáciu zo štátneho rozpočtu v maximálnej výške 850 tisíc eur na určené účely. Informuje o tom portál Náš Vidiek.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Keďže lesné pozemky v katastri mesta sa nachádzajú na území Tatranského národného parku, sú v zmysle zákona lesmi osobitného určenia, a teda nepodliehajú dani z nehnuteľností.Ich plocha pritom predstavuje približne 341 miliónov metrov štvorcových. Mesto tak prichádza na daniach zhruba o 850 tisíc eur ročne. Túto sumu navrhujú poslanci mestu Vysoké Tatry nahradiť prostredníctvom každoročnej dotácie,“ uvádza portál Náš Vidiek.

Žiadosť o dotáciu má samospráva podľa návrhu zákona podať ministerstvu financií najneskôr do 31. januára kalendárneho roka, na ktorý má byť poskytnutá. V žiadosti uvedie sumu, ktorú požaduje, pričom jej výška nesmie presiahnuť zákonný limit. V nasledujúcom roku bude musieť mesto do 30. apríla predložiť správu o hospodárení s dotáciou. V prípade schválenie vstúpi zákon do platnosti 1. januára 2024.

Link na celý článok: Parlament bude rokovať o prijatí osobitného zákona o Vysokých Tatrách - SITA Náš Vidiek

 

Naposledy zmenené: pondelok, 15 máj 2023 08:23
Prečítané: 1531
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.