Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci chránia vzácne dravé vtáky: Jeden príklad za všetky z Mestských lesov Revúca. A nielen ten

Stretávam sa s vlastníkmi a obhospodarovateľmi lesov na celom Slovensku a viem, že zvyknú zodpovedne pristupovať k ochrane hniezd vzácnych dravých vtákov, najmä orlov a sokolov. Jeden príklad za všetky je z Mestských lesov Revúca, hospodáriacich na viac ako 1 300 hektároch, kde je konateľom a odborným lesným hospodárom skúsený lesník s dlhoročnou praxou Ing. Ladislav Szabó.  

Doporučený Ing. Ladislav Szabó, konateľ a OLH Mestských lesov Revúca Foto: Jozef Marko Ing. Ladislav Szabó, konateľ a OLH Mestských lesov Revúca

Erik Gulak z Mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá sa venuje výskumu a ochrane voľne žijúcich dravých vtákov a sov vo voľnej prírode na celom území Slovenska, mi o svojich skúsenostiach s prístupom mestských lesníkov z Revúcej povedal: „S pánom Ladislavom Szabóm spolupracujem asi desať rokov a môžem povedať, že sa mi s ním spolupracuje veľmi dobre, pretože mi vždy vychádza v ústrety a vieme sa dohodnúť.

Vždy ma informuje, keď idú rúbať v blízkosti hniezd dravcov a dohodneme sa tak, aby priebeh ťažby dreva neovplyvnil priebeh hniezdenia. Tak tomu bolo aj v marci tohto roka pri hniezde orla skalného. Pravidelne sa informujeme o tom, čo je nové v jeho území a takisto ja mu odovzdávam výsledky hniezdenia dravcov v jeho území.

Dá sa to vždy, je to o komunikácií a ochote spolupracovať. Na území Správy Národného parku Muránska planina, kde robím dobrovoľného strážcu prírody, sú aj iní lesníci, s ktorými sa mi dobre spolupracuje. Viem sa s nimi vždy dohodnúť, aby nerušili hniezdiace dravce. Dokonca sú niekedy prítomní aj pri krúžkovaní mláďat dravcov.

Veď nakoniec majú najlepší prehľad o svojom území. Za tých osemnásť rokov, čo som členom združenia Ochrana dravcov na Slovensku, som ich spoznal dosť.“

Jozef Marko

Prečítané: 2374
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.