Logo
Vytlačiť túto stránku

Parky vo Zvolene napadol lykožrút: V hlavnom meste slovenského lesníctva vedia, že bez rýchleho zásahu sa bude šíriť ďalej

Zvolenská samospráva pred niekoľkými dňami zasahovala v dvoch parkoch, kde sa objavil nebezpečný škodlivý hmyz – lykožrút. Mesto muselo vyrúbať niekoľko poškodených stromov. Ako informuje hovorca mesta Martin Svatuška, podkôrny hmyz sa objavil v Parku Š. Višňovského neďaleko zvolenského zámku a tiež v Parku J. D. Matejovie na sídlisku Zlatý potok, kde je situácia najzložitejšia. Tento park by sa mal ešte v tomto roku revitalizovať s nákladmi vyššími ako 640 000 eur. Informuje o tom agentúra SITA na portáli NášVidiek.sk.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

„Podkôrny hmyz sa rozšíril do takej miery, že napadol prevažnú časť stromov v parku. Teplé počasie počas zimnej sezóny mu umožnilo „pracovať“ aj počas nej, stromy tak vyschli v podstate za tri mesiace. U mnohých to bolo zreteľné na prvý pohľad. Po odlúpení kôry sa nám naskytol pohľad na spleť cestičiek, ktoré jasne prezrádzali prítomnosť škodcu,“ cituje SITA referentku pre zeleň zvolenského mestského úradu Janu Tlučákovú s tým, že mnohé stromy museli byť vyrúbané z bezpečnostného hľadiska.

„Boli také suché, že pri prudšom vetre hrozil ich pád. Výrub ďalších je preventívnym opatrením pred ďalším šírením podkôrneho hmyzu,“ dodáva pracovníčka zvolenskej radnice.

SITA dodáva, že podľa odborníkov je boj s lykožrútom náročný a jeho výsledky sú často otázne. Bez rýchleho zásahu je však viac ako jasné, že hmyz sa dokáže takmer nekontrolovane šíriť ďalej.

Link na celý článok: Parky vo Zvolene napadol lykožrút a výrub stromov bol nevyhnutný, primátor však má aj dobrú správu (foto) - SITA Náš Vidiek

 

Prečítané: 905
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.