Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Ľudia predsa pomáhajú slabším. V prípade oslabených lesov sú však schopní arogantne povedať, no a čo, veď si poradia sami!

Klimatická zmena je v súčasnosti jednou z dominantných tém. Vedci hovoria o tom, že ľudstvo má na zmene klímy významný podiel vypúšťaním skleníkových plynov do atmosféry, najčastejšie sa hovorí o oxide uhličitom. V dôsledku klimatickej zmeny sme svedkami čoraz častejšie sa vyskytujúcich silných vetrov až víchric, čoraz kratších časových periód medzi predlžujúcimi sa obdobiami sucha, mohutných prívalových dažďov a silných snehových nádielok, lokálnych námraz, náhlych oteplení a lesných požiarov. 

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Všetky tieto extrémne poveternostné výkyvy počasia oslabujú prírodu, kalamitami trpia jednotlivé stromy, celé porasty aj lesné komplexy. V takto abioticky oslabených lesoch sa oveľa lepšie ako v zdravých porastoch darí druhotným biotickým škodcom. Je všeobecne známe, že najväčšie škody na lesoch spôsobuje podkôrny a drevokazný hmyz, najmä lykožrút smrekový.

Menej sa už vie, že práve kvôli oslabeniu lesov suchom, vetrom a ďalšími negatívnymi vplyvmi sa dramaticky zvyšuje výskyt ďalších škodcov lesných drevín a zhoršuje sa ich zdravotný stav.

Prirodzenou ľudskou vlastnosťou pritom je pomáhať slabším, oslabeným, strádajúcim, ktorí potrebujú našu podporu a pomoc. V ľudskom spoločenstve je samozrejmé vzájomne si pomáhať, neostávať ľahostajný k nešťastiu iných, liečiť chorých, nenechávať napospas tých, ktorí sú bezmocní.

V prípade klimatickou zmenou oslabených lesov, ktorú sme spôsobili aj my, ľudia, lesných porastov chorých a odumierajúcich po napadnutí lykožrútmi alebo zničených rozsiahlymi lesnými požiarmi, však fanatickí zástancovia bezzásahu, ničnerobenia a samovývoja dokážu v diskusiách na sociálnych sieťach arogantne napísať, no a čo, veď lesy si poradia sami!

Odborníci, ktorí rozumejú lesom, pracujú v nich celý život, majú dostatok vedomostí, poznatkov a skúseností, zvyknú hovoriť, že takýmto ľuďom chýba nielen odbornosť, ale aj zdravý rozum. A možno v nich absentuje ešte niečo. Myslím, že je to elementárny cit pre mieru.  

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: sobota, 04 marec 2023 11:28
Prečítané: 692
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.