Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovenská lesnícka komora: Dualistov v lesnom hospodárstve je zas o niečo viac

Slovenská lesnícka komora si v zmysle zákona o odbornom vzdelávaní a príprave plní už niekoľko rokov svoje povinnosti a spolupráca prináša svoje ovocie. Nielenže žiaci odborov lesného hospodárstva dostávajú najnovšie informácie priamo z prevádzky, ale môžu sa aktívne zapojiť do praktického vzdelávania u reálnych obhospodarovateľoch lesov. Lesnícka stavovská organizácia o tom aktuálne informuje na svojej internetovej stránke.

Doporučený Osem úspešných absolventov duálneho vzdelávania Foto: Ing. Igor Viszlai Osem úspešných absolventov duálneho vzdelávania

„Zatiaľ je v duálnom vzdelávaní zapojený len odbor 4579 F lesná výroba, no zamestnávatelia sú certifikovaní aj na iné odbory. Je len otázkou času, kedy sa podarí pripraviť vyhovujúce podmienky aj pre ďalšie odbory a duálne vzdelávanie sa posunie zas o niečo ďalej. Od roku 2019 v štátnom podniku Vojenské lesy a majetky, OZ Kežmarok, našlo prvých 10 žiakov zo školy v Starej Ľubovni, elokovaného pracoviska v Lomničke, priestor na praktický výcvik pri činnostiach najmä v pestovnej činnosti.

V tom istom roku sa zapojili do duálneho vzdelávania aj LESY SR, štátny podnik v spolupráci so školou v Prešove, no zmluva skončila ku koncu školského roka 2021/2022. V roku 2022 sa pridala aj obec Ihľany a vo svojich obecných lesoch poskytuje praktické vzdelávanie žiakom súkromnej školy z Kežmarku.

Vo Vojenských lesoch a majetkoch sa v roku 2022 navýšil počet žiakov na 35. No a vo februári 2023 sa opäť po ukončení administrácie aj s pomocou Slovenskej lesníckej komory opätovne zapojili LESY SR do duálneho vzdelávania pre žiakov Strednej odbornej školy lesníckej v Prešove.

Osem žiakov absolvovalo povinné oboznámenie sa s pracovným poriadkom zamestnávateľa, školenie o bezpečnosti práce, protipožiarnej ochrane a dnes sú už reálne zapojení do praktických činností v Škôlkarskom stredisku Veľký Šariš,“ uvádza Ing. Igor Viszlai, predseda Slovenskej lesníckej komory

Link na celý článok: Dualistov v sektore lesného hospodárstva je zas o niečo viac - Slovenská lesnícka komora (slsk.sk)

Naposledy zmenené: štvrtok, 02 marec 2023 06:04
Prečítané: 848
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.