Logo
Vytlačiť túto stránku

Jednotný zákon o lesoch a o ochrane prírody: Neoddeľovať striktne manažment lesa od jeho ochrany

Jedna z prezentácií z vedeckej konferencie Aktuálne otázky ekonomiky a politiky lesného hospodárstva SR, ktorá sa uskutočnila v decembri minulého roka, uverejnená na internetovej stránke Národného lesníckeho centrum vo Zvolene sa venuje zhodnoteniu realizovateľnosti a návrhu legislatívneho zámeru jednotného zákona o lesoch a o ochrane prírody.

Doporučený ilustračné foto: Ing. Marek Nosko ilustračné foto: Ing. Marek Nosko

Podľa riešiteľského tímu ukázal dotazníkový prieskum najzásadnejší rozpor – vnímanie priaznivého stavu biotopu. Lesnícke vnímanie je hlavne o zdravom zelenom lese, ktorý si plní všetky – teda aj environmentálne služby. Ochranársky prístup navyšovania výmery bezzásahových území aj v porastoch, ktoré sú založené umelým zalesňovaním je hazard s vynaloženými peňažnými prostriedkami, so stavom lesných spoločenstiev a so zdravím ľudí.

„Tu treba nájsť jednoznačné kritériá, čo ponechať na samovývoj a čo manažovať lesníckym spôsobom. 60 % respondentov považuje súčasné znenie zákona o lesoch za zrozumiteľné aj pre bežného užívateľa. 55 % respondentov si myslí, že súčasné znenie zákona o lesoch vyžaduje aktualizáciu, vyplývajúcu zo zmien týkajúcich sa prevodu lesných pozemkov v 4. a 5.stupni ochrany pod rezort Ministerstva životného prostredia SR, nakoľko ide o zásadný zásah do správy lesného majetku štátu,“ uviedla v prezentácii Martina Štěrbová.

V jej závere autori skonštatovali, že budúcnosť hospodárenia lesov je v tzv. integrovanom manažmente lesov, ktorý prepája ochranu prírody a manažment lesa. Cieľom je zabezpečenie poskytovania rozličných a častokrát protichodných produktov a služieb, ktoré les poskytuje a spoločnosť si nárokuje ich plnenie. „Neoddeľovať striktne manažment lesa od jeho ochrany. Zapojenie širšieho okruhu zainteresovaných aktérov do tvorby finálneho znenia zákona o lesoch. Participácia zainteresovaných aktérov obohacuje rozhodovací proces o zvažovanie viacerých alternatív, a zároveň prehlbuje hĺbku zdôvodnení cieľov a opatrení, ktoré nakoniec obstoja v takejto diskusii,“ odporučili riešitelia problému.

Zdroj: PowerPoint Presentation (nlcsk.org)

Prečítané: 712
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.