Logo
Vytlačiť túto stránku

Kritika modifikovaného Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2022: Hrubé nepochopenie stavu neštátneho lesného hospodárstva

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska dnes na sociálnej sieti kritizuje návrh modifikácie Programu rozvoja vidieka SR 2014 - 2022, v ktorom chcú navrhovatelia podľa vlastníkov lesov namiesto pridania pomoci pre lesy brať obhospodarovateľom lesov a pracovníkom v lesnom hospodárstve aj zo súčasného mála.  

Doporučený Ilustračné foto k aktuálnemu statusu: FB stránka ÚNIE Ilustračné foto k aktuálnemu statusu: FB stránka ÚNIE

ÚNIA v zdôvodnení uvádza, prečo pokladá návrh za hrubé nepochopenie stavu neštátneho lesného hospodárstva Slovenska v posledných desaťročiach, z ktorého uverejňujeme podstatnú časť:

  • Predkladateľom, riadiacim orgánom pre Program rozvoja vidieka (Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR), navrhovaná zmena je nedostatočne odôvodnená vo vzťahu k stavu technickej základne, nevyhnutnej pre prírode blízke technologické postupy starostlivosti o lesnú pôdu.
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zakladá svoje kroky pri riadení Programu rozvoja vidieka 2014 - 2022 na nesprávnych dátach, resp. nedisponuje kvalifikovanými analýzami doterajšieho priebehu výziev pre lesnícke opatrenia, smerované na podporu drobných neštátnych obhospodarovateľov lesov.
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nepochopiteľne ignoruje dlhodobo známe fakty o stave strojno-technologického vybavenia malých a stredných podnikov v lesnom hospodárstve.
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR laxne pristupuje k umožneniu financovania obnovy technického strojného vybavenia malých neštátnych podnikov lesného hospodárstva, nevyhnutné pre reflektovanie požiadaviek štátu na prírode blízke obhospodarovanie lesov - viac ako rok nie je schopné vypracovať a schváliť obdobný postup ako je u farmárov - Katalóg techniky.
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pri smerovaní podpory nereflektuje požiadavky drobného neštátneho sektora, čo sa prejavilo v nedostatočnom záujme o predchádzajúce výzvy, napr. pre biotop hlucháňa, obnovu ochranných lesov a lesov osobitného určenia.

Je nedôstojné, aby drobní neštátni vlastníci boli rukojemníkmi boja o štátnu moc nad územím a trpeli kvôli rozporom medzi ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministerstvom životného prostredia. Odporúčame Riadiacemu orgánu pre Program rozvoja vidieka zadať spracovanie hĺbkovej analýzy dôvodov neúspešnosti predmetných výziev.

Za nás je to jasné – nedoriešená zonácia chránených území a doteraz neschválené programy starostlivosti o chránené vtáčie územia v najväčších veľkoplošných chránených územiach - TANAP, NAPANT, Veľká a Malá Fatra a neustála snaha o preferenciu štátnych podnikov lesného hospodárstva.

Pokiaľ bude takto pristupovať ku lesníckym opatreniam aj v nasledujúcom roku 2023, tak drobní neštátni obhospodarovatelia lesov skutočne nevyčerpajú ani cent podpory.

  • Navrhované opatrenie nie je odkomunikované s významnou samosprávnou organizáciou neštátneho sektora lesného hospodárstva. Návrhy/pripomienky tejto stavovskej organizácie zo strany Riadiaceho orgánu pre Program rozvoja vidieka sú dlhodobo ignorované.

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska vo svojom stanovisku dodáva, že dvanásta odbila - nielen prvovýrobcom obnoviteľnej suroviny, ale aj jej spracovateľom v celom hodnotovom reťazci dreva.

 

 

 

Prečítané: 843
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.