Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Spoločnosť mení názor na lesníctvo, lesníkov a na principiálny vzťah človeka k prírode

Z pohľadu stavu vzťahov medzi odborným obhospodarovaním lesov na jednej strane a nevedeckými a osobnými záujmami, charakterizujúcimi rezort životného prostredia, nerešpektujúci odborné vedecké skúsenosti, potvrdené praxou na druhej strane, sa rok 2023 nebude dať charakterizovať ako prelomový.

Doporučený Výsledok lesníckej práce pri obnovej kalamitných plôch na Čertovici pomáhajú meniť názor spoločnosti na lesníctvo Foto: Jozef Marko Výsledok lesníckej práce pri obnovej kalamitných plôch na Čertovici pomáhajú meniť názor spoločnosti na lesníctvo

Súčasné obsadenie oboch rezortov nie je schopné začať nevyhnutnú spoluprácu na základe potrebných a spoločnosťou očakávaných výsledkov, aj keď alebo napriek tomu, že ministri sú reprezentantmi jednej politickej strany.

Pozitívne a s očakávaním zlepšovania sa môžu javiť už konečne viac medializované aktivity Slovenskej lesníckej komory, ako aj určitá zmena myslenia časti spoločnosti. Tá možno vďaka objektívnejšej medializácii, možno vnímaním skutočného stavu našich lesov a možno aj aktívnejším prístupom k relevantným, odborne pravdivým informáciám, mení svoj názor na lesníctvo, lesníkov a aj na základný, principiálny vzťah človeka k prírode.

Dá sa očakávať, že nesystémové a vyslovene nelogické, celkový stav prírody zhoršujúce opatrenia a rozhodnutia rezortu životného prostredia, budú akcelerátorom prebudenia väčšiny spoločnosti a čas na potrebné zmeny sa skráti pod vplyvom tlaku verejnosti, keďže súčasné vzájomné vzťahy oboch rezortov tomu nie sú naklonené.

Ing. Ján Švančara

Naposledy zmenené: pondelok, 14 november 2022 06:18
Prečítané: 946
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.