Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Prečo bojuje za práva vlastníkov lesov? Lebo z nich robia volov

Ing. Ján Lach je od roku 2011 predsedom Gemerského regionálneho združenia vlastníkov neštátnych lesov a aktuálne zastáva aj pozíciu podpredsedu ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. V 60 tych rokoch vyrastal v horách ako syn chatárky na Volovci. V divočine, v ktorej nebola núdza o medveďov a vlkov, sa formoval jeho vzťah k lesom a prírode.

Doporučený Ing. Ján Lach s transparentom Foto: archív J. Lacha Ing. Ján Lach s transparentom

Odmalička chcel byť lesníkom, lebo ako hovorí, dieťa sa rozhoduje na základe zažitého. A hoci nebol prijatý na štúdium na strednej lesníckej škole, neskôr si svoj detský sen splnil, pretože mal svoj les, psíka, pušku aj revír. Tento týždeň sme sa stretli v Rožňave a hovorili napríklad aj o jeho motivácii verejne vystupovať a aktívne sa angažovať v obrane práv vlastníkov lesov.

„Prečo bojujem za práva vlastníkov lesov? Chcem, aby sa s nimi zaobchádzalo slušne a boli rešpektovaní ako rovnoprávni partneri. Nemám jednoducho rád, keď niekto zo mňa robí vola a tu robia volov zo všetkých vlastníkov lesov.

Vrátim sa ešte do roku 2004, kedy bola zorganizovaná prvá konferencia k národnému programu NATURA 2000. S vtedajším predsedom nášho združenia Ing. Jozefom Vlčákom sme sa tejto konferencie v Banskej Bystrici zúčastnili. Na druhú konferenciu nás už nepozvali.

Jozef Vlčák vtedy predpovedal, čo to bude znamenať. Vyhlasovanie chránených vtáčích území, prekážky a obmedzenia. Osobne mám veľmi silný dojem, že celkovo je urobený jeden biznis plán. K dispozícii je totiž štátny majetok a vytvorená možnosť sa na ňom priživiť. A kto sa ho zmocní, bude z neho profitovať.

Zoberme si vyhlasovanie národných parkov bez súhlasu vlastníkov pôdy a bez reálnych odborných podkladov. Doteraz národné parky u nás nespĺňajú kritériá IUCN. Samotní členovia Lesoochranárskeho zoskupenia VLK prehlásili o Slovenskom krase, že nemôže byť národným parkom, pretože nespĺňa žiadne kritériá.

A Slovenský kras národným parkom predsa len je! Štát v ňom vlastní len 20 percent výmery. Rovnaká situácia je aj v Národnom parku Malá Fatra. Preto požadujeme, aby boli Slovenský kras a Malá Fatra prírodnými parkami.

VLK-ári svojho času vykrikovali, že požadujú zrušenie Národného parku Nízke Tatry, pretože v ňom prebehlo spracovanie rozsiahlej kalamity. Prečo doteraz nepodali návrh...?“

Rozhovor s Ing. Jánom Lachom uverejníme v časopise LES & Letokruhy.

Jozef Marko

Prečítané: 1714
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.