Logo
Vytlačiť túto stránku

Chránená krajinná oblasť Poľana: Nová koncepcia environmentálnej výchovy, založená na priamom kontakte s prírodou

Chránená krajinná oblasť (CHKO) Biosférická rezervácia Poľana pripravila novú koncepciu environmentálnej výchovy. Založená je na priamom kontakte detí a mladých ľudí s prírodou prostredníctvom neformálneho vzdelávania. TASR o tom informovala Miriam Turayová zo správy CHKO Poľana.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Cieľom environmentálnej výchovy je podľa nej šírenie posolstva, ktorým je harmónia medzi človekom a prírodou. Zároveň chcú s deťmi systematicky pracovať a venovať sa im. Programy podľa nej podporujú individuálnu i spoločnú prácu detí a mládeže v prírode, ktorá pozitívne pôsobí na ich zmysly. Vplyv má tiež na duševné zdravie, rozvíja emocionálnu inteligenciu a prepája ich so svetom prírody. Vedie ich tak k upevňovaniu si pozitívneho vzťahu k prírodným i ľudským hodnotám.

Na portáli Teraz.sk Miriam Turayová doplnila, že deti a mládež spoznávajú svoje okolie, tradície, prírodné a kultúrne hodnoty v blízkosti svojho bydliska aj vo vzácnych lokalitách. Podotkla, že zážitkové programy sú k dispozícii prostredníctvom registračného systému. Záujemca si môže vybrať z programov, ktorými sú napríklad príprava do hôr, cesta do hlbín Zeme, tajomstvá lúky, bylinky i opeľovače.

Rezervačný systém s podrobným opisom programov sprístupnia od novembra na webovej adrese www.chkopolana.sopsr.sk v časti Ekocentrum.

Prečítané: 1049
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.