Logo
Vytlačiť túto stránku

v Košiciach bez zákazov

Pri dlhotrvajúcom suchu a horúčavách rastie riziko lesných požiarov. V takých prípadoch možno zakáza prístup verejnosti do lesov. V okolí Košíc to zatiaľ nehrozí.

Košické Mestské lesy na ploche 19 432 ha sú po nedávnych povodniach a výdatných zrážkach ešte stále veľmi vlhké. Podľa lesohospodárov sa doplnil deficit spodnej vody, čo eliminuje aj riziká požiarov zo sucha.
  
   "Pokiaľ bude bezzrážkové počasie pretrváva, nebezpečenstvo vzniku požiarov sa bude stupňova. Najrizikovejšie sú oblasti v blízkosti mesta. Preto by návštevníci mali by viac opatrní pri zakladaní ohňov a využíva na opekanie výhradne vybudované ohniská, ktoré majú kamenný základ. Pred odchodom je nutné plameň uhasi, pretože vietor by zvyšky mohol rozfúka po okolí a spôsobi obrovské škody. V lese by sa tiež lepšie dýchalo, keby sa tam nehromadili odpadky," apeluje na turistov riaditeľ Mestských lesov Košice Julián Tomaštík.

Založenie ohňa na nepovolených miestach sa považuje za priestupok proti lesnému zákonu a porušovateľom hrozí pokuta až do výšky 660 eur.
   
   Dlhotrvajúce zrážky a následné zosuvy pôdy síce teraz chránia pred požiarmi, ale poškodili cesty a povyvracali aj nejaké stromy. Účet za extrémne mokrý máj a jún predstavuje 70-tisíc eur.

"Najhoršie sa to prejavilo na cestách v oblastiach Veľká a Malá Lodina, čiže na miestach, ktoré zasiahla povodňová vlna. Okrem bežnej zrážkovej činnosti boli v týchto lokalitách aj extrémne lejaky, ktoré spôsobili zosuvy aj v skalnatom teréne a na viacerých miestach poškodili aj lesné porasty," zhodnotil situáciu riaditeľ.
   Padlo iba 2-tisíc kubíkov stromov, čo je porovnateľné s inými rokmi. Na druhej strane chatári a záhradkári lesníkom predložili sto žiadostí o výrub stromov, ktoré ohrozovali ich rekreačné sídla.

Na poškodených lesných cestách vykonali pracovníci Mestských lesov opatrenia hneď, ako to bolo možné. Rekonštrukcie sa budú robi postupne. Najviac zničené boli cesty v dolinách Daľava pri Bujanovskom tuneli a v oblasti Sopotnice, kde je nutné vybudova aj oporný múr.
   (Korzár)

Prečítané: 1356
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.