Logo
Vytlačiť túto stránku

Príbeh: Ani výbuch munície zalesňovanie nezastavil. Výsledkom je krásna mladina a bude zmiešaný les

Mgr. Ondrej Jankura pracuje na jednom lesníckom úseku už štvrťstoročie a hovorí, že za ten čas v ňom pozná doslova každý strom. Pamätá si kde, kto a kedy sadil sadenice, vyžínal, zabezpečoval ochranu stromčekov, robil prerezávku alebo prebierku. Vytvoril si silný vzťah k obhospodarovaným lesom, pretože vidí, ako sa vyvíjajú. Spoznal, ako sa drevinám darí na jednotlivých stanovištiach a ako reagujú na zmeny prírodných podmienok. Má možnosť tešiť sa z výsledkov odbornej lesníckej práce jeho predchodcov i svojej vlastnej.

Doporučený Mgr. Ondrej Jankura Foto: Jozef Marko Mgr. Ondrej Jankura

Mgr. Ondrej Jankura, odborný lesný hospodár v Obecných lesoch Ihľany v Levočských vrchoch, si počas nášho stretnutia v teréne spomenul na príbeh, ktorý sa odohral v lokalite Derešová. Nachádza sa v bývalom Vojenskom výcvikovom priestore Javorina a v novembri 2011 tu počas zalesňovania vybuchla munícia.

„Išlo o tankovú strelu. Ministerstvo obrany síce zabezpečilo po odovzdaní lesov vlastníkom monitorovanie týchto pries torov, ale neboli tak prehľadané a vyčistené, aby sa tu ešte niečo také nenašlo. Pri zalesňovaní v lokalite Derešová natrafili ženy na muníciu. Dve z nich boli zranené – jedna na nohe a druhá na ruke. Po niekoľkotýždňovej práceneschopnosti sa obidve vrátili do práce.

Táto udalosť zanechala v tunajších ľuďoch stopu. Niekoľko rokov mali strach obnovovať lesy - prekopávať zem krompáčmi. Báli sa, že sa to môže zopakovať. Našťastie, odvtedy sa už nič také nestalo. Vtedy na tejto ploche ešte nič nerástlo a pozrite sa teraz. Rastie tu krásny mladý porast s umelo vysadeným bukom a jedľou i prirodzene zmladeným smrekom.  

Po tejto udalosti s výbuchom munície som tu mal na kontrole pracovníkov z lesného úradu. Pýtali sa, prečo sa aj na týchto plochách zalesňuje. Nuž, tu je odpoveď. Myslím, že keby teraz videli výsledok, tak by povedali: dobrá práca. Napriek nešťastiu, ktoré sa tu pred jedenástimi rokmi stalo, dnes rastie na tomto mieste krásna mladina. Verím, že nasledujúce generácie sa potešia, keď tu nájdu po nás zdravý, odolný a stabilný zmiešaný les.“

Jozef Marko

Naposledy zmenené: utorok, 23 august 2022 20:17
Prečítané: 1598
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.